Tensiunile la nivel local între PSD și PNL se înmulțesc. Coaliția, zguduită din temelii de conflictele de la Constanța, Satu Mare, Bihor și Huedin
Cresc conflictele între PNL și PSD la nivel local, chiar dacă liderii celor două partide încearcă să păstreze aparența că nu sunt tensiuni coaliție. În mai puțin de o lună, patru situații conflictuale au izbucnit între organizațiile PNL și PSD din teritoriu, cu potențialul de a destabiliza guvernarea. Tensiunile au explodat între partenerii de coaliție la Constanța, Satu Mare, Huedin și Bihor.
În acest context, nu puține au fost situațiile în care liderii PNL de la nivel local au reproșat conducerii de la centru că le ignoră interesele și că refuză să medieze situațiile conflictuale. De fiecare dată liderii PNL au luat atitudine față de vocile ferme din partid, însă au fost reținuți în a critica PSD și UDMR.
Lovitura dură încasată de liberali la Constanța
Cel mai important conflict între PNL și PSD a izbucnit la Constanța, unde directorul Portului Constanța, Florin Goidea, susținut de liberali a fost schimbat din funcție cu un apropiat al PSD, lorin Vizan. Decizia schimbării a fost luată de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Mutarea a reprezentat o grea lovitură pentru liberali și a amplificat atât conflictele din coaliție, cât și tensiunile din interiorul partidului, liderii locali reproșând că nu au suficientă susținere la centru.
Liderii PNL de la centru au încercat să se ferească de acest subiect în spațiul public. Însă nemulțumirile din teritoriu au ieșit rapid la iveală.
Liderul PNL Constanța, Bogdan Huțucă, a reacționat dur la decizia PSD și a denunțat faptul că ”singurul lucru care i se poate reproșa este că nu avea carnet de pesedist”.
”Semnalul pe care îl dă astăzi Ministerul Transporturilor este unul nepotrivit, mai ales că înlocuirea nu este făcută pe baza unor performanțe demonstrate, ci este doar o dorință politică. Dacă luăm tot contextul regional, care este unul fragil, Ministerul Transporturilor vulnerabilizează o companie strategică doar pentru a satisface orgoliul unora”, a mai spus Huțucă pe 12 august.
Decizia de schimbare a fost confirmată de liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a declarat marți, 16 august, că în port era ”un dezastru”.
Imediat, liberalul Huțucă a revenit cu un atac dur la Ciolacu, pe care l-a numit ”revoluționarul din PSD” – cu trimitere la faptul că președintele PSD are certificat de revoluționar. Mai mult, Huțucă i-a cerut lui Ciolacu să prezinte ”public” presupusul ”dezastru” din Portul Constanța.
Coaliția s-a destrămat la Satu Mare
Conflictele din interiorul coaliției au ieșit la iveală și la Satu Mare, după ce organizația județeană a PNL a decis să iasă din coaliția cu UDMR din Consiliul Județean și Consiliul Local.
Adrian Cozma, șeful PNL Satu Mare, a justificat ruperea coaliției prin prezența șefilor UDMR la Tușnad la discursul rasist și anti-european al premierului Viktor Orban. Prima grijă a liberalilor de la centru a fost să se delimiteze de gestul conducerii PNL Satu Mare, fapt care a amplificat și mai mult tensiunile. Cozma anunțase că a informat conducerea centrală a PNL cu privire la situația din Satu Mare, iar indicațiile au fost ca organizația să facă ceea ce este bine pentru sătmăreni.
La doar câteva ore după ce PNL a părăsit guvernarea locală, PSD Satu Mare i-a luat locul și a constituit o nouă majoritate, alături de UDMR și PMP. Practic, PSD s-a comportat ca și cum liberalii ar fi fost adversari, și nu parteneri de coaliție.
Liderii PNL, mielușei cu partenerii din coaliție, zmei cu vocile puternice din partid
Președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, a anunțat că renunță la alianța din județ cu Uniunea, acuzând că UDMR are comandă dublă, aluzie la apropierea de Guvernul Orban de la Budapesta. El a mai afirmat că, dată fiind prezența liderilor Uniunii la discursul rasist și antieuropean al lui Viktor Orban de la Băile Tușnad, se impune scoaterea formațiunii de la guvernare.
Cozma a precizat că a informat conducerea centrală a PNL despre situația din Satu Mare, iar indicațiile au fost ca organizația să facă ce e mai bine pentru sătmăreni. Numai că Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a susținut că decizia a fost luată fără consultarea conducerii partidului.
De precizat este că liderii PNL, prin vocea lui Stroe, au luat atitudine față de Cozma, dar au fost extrem de timizi în a reacționa la discursul antieuropean și rasist al premierului ungar Viktor Orban și, de asemenea, au fost foarte reținuți în a critica apropierea UDMR de Budapesta.
Tensiunile au explodat între PSD și PNL la Huedin
Un alt episod conflictual a fost cel care vizează grădiniţa din Huedin (județul Cluj) care a fost construită de Biserica Reformată cu sprijinul statului ungar.
Liderii local ai PSD au anunțat că vor vota o hotărâre de consiliu local necesară pentru funcționarea grădiniței doar dacă la grădiniță se va preda și în română, și în maghiară.
În schimb, PNL este de acord cu propunerea UDMR ca grădinița să aibă doar cursuri în limba maghiară.
În consiliul local format din 15 membri, PNL are şase reprezentanţi, UDMR şi PSD câte trei, iar USR, doi; un consilier local a fost ales ca independent, notează MTI.
Cum a ajuns Ilie Bolojan să fie boicotat de PSD
La Oradea, tensiunile au apărut după ce proiectul de suflet al lui Ilie Bolojan, liderul PNL de la Bihor, a fost boicotat de PSD și UDMR.
Acest conflict din Consiliul Județean Bihor ar putea duce la pierderea finanțării de 201 milioane de lei din Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Și în acest caz liderii PNL de la centru au încercat să ascundă gunoiul sub preș, refuzând să transmită un punct de vedere.
Proiectul viza declanșarea procedurilor de expropriere pentru inelul rutier metropolitan. Șoseaua de 17 km ar urma să ocolească localitățile Oșorhei încă de la intrare, Băile Felix și Nojorid, legând astfel DN 1 Oradea – Cluj, DN 76 Oradea – Deva și DN 79 Oradea – Arad, scoțând o parte din trafic atât de pe centura Oradiei, cât și din oraș și din cele trei comune.