Tensiuni tot mai mari în PNL, cu cât se apropie alegerile: Rareş Bogdan, acuzat de ministrul Bogdan Aurescu de discurs rusofil: „E exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik”

Publicat: 13 03. 2023, 18:15
Actualizat: 13 03. 2023, 18:15
Foto: Inquam Photos / George Călin

Sunt ape tulburi în PNL după o declarație a lui Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al partidului, care a spus că l-ar demite pe Bogdan Aurescu din funcția de ministru de Externe. Aurescu a răspuns că „astfel de atacuri de la asemenea personaje sunt de fapt o confirmare că fac bine ce fac – e exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik”.

Reacția ministrului a determinat ieșiri dure ale altor doi liberali: Pavel Popescu, fost președinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, și deputatul George Stângă, președintele PNL Galați. În termeni foarte duri, ambii l-au acuzat practic de aroganță și că sfidează partidul.

Dar atât Rareş Bogdan, cât şi Pavel Popescu, sunt politicieni „vopsiţi” în liberali de puţin timp, ei fiind de fapt mereu conectaţi la tot felul de sinecuri publice ce le asigură supravieţuirea în politică.

Această aparentă solidarizare față de PNL și preocupare față de imaginea partidului vine din partea unor politicieni intrați în formațiune abia în ultimii ani și pe fondul unei lupte tot mai acerbe pentru funcții. Ele vor deveni tot mai puține, în contextul în care sondajele prefigurează o catastrofă pentru PNL în 2024. Anul viitor vine cu patru rânduri de alegeri, iar un eșec de proporții pentru liberali va însemna mai puține locuri în Parlament și mai puțină putere de împărțire a funcțiilor.

Criticile la adresa lui Aurescu sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât i se impută eșecul aderării la Schengen, când atributul principal al politicii externe revine chiar președintelui Klaus Iohannis. Iar cel responsabil de a-i convinge pe austrieci că granițele noastre sunt sigure era Lucian Bode, ministrul PNL al Internelor. Față de Bode, acești ”noi” liberali nu au formulat critici, deși el era implicat simultan în mai multe scandaluri – eșecul Schengen, plagiatul, licitația trucată pentru mașinile Poliției – toate afectând puternic imaginea României și a PNL.

Schimbul de replici în PNL generat de Rareș Bogdan

Rareş Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a declarat duminică seară, la Prima TV, că ar remania câțiva miniștri, iar din rândul liberalilor l-a invocat pe Bogdan Aurescu.

Întrebat dacă l-ar menține în funcție pe ministrul de Externe, Bogdan a răspuns: „Eu? Nu. Aş mai concedia încă câţiva miniştri. Mulţi… şi de la PSD. Nu vreau scandal, nici cu Aurescu, nici cu alţii. Cred că l-aş chema (pe Aurescu- n.r.) să îl întreb ce are de gând. Pe Petre Daea, care mi-e simpatic, l-aş ruga să fie un fel de şef la târguri, oboare. Mi-e simpatic, ca un bunicuţ, dar nu rezolvă problema”.

Replica lui Bogdan Aurescu a venit luni, într-o intervenție pentru Digi24: „Nu mă intereseaza părerile lui Rareș Bogdan – vă aduc aminte cum, în plin război al Rusiei contra Ucrainei, cerea să blocăm la graniță cerealele ucrainene. Practic, astfel de atacuri de la asemenea personaje sunt de fapt o confirmare că fac bine ce fac – e exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik. Probabil are destul de multe neîmpliniri și frustrări personale”.

Liberalii Pavel Popescu și George Stângă au intervenit, luându-i practic apărarea lui Rareș Bogdan.

„Atacul la persoană al domnului Aurescu la adresa colegului nostru Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, consider că reprezintă un derapaj grav. (…) Nu e posibil ca un ministru să spună că nu îl interesează de opiniile exprimate de un membru al conducerii PNL”, a spus George Stângă.

Iar Pavel Popescu i-a reproșat lui Bogdan Aurescu probleme din Ministerul de Externe, precum și eșecul Schengen. El a spus că există „câteva sute de motive pentru care domnul ministru Aurescu ar trebui să plece instant din fruntea MAE”.

„Nu cred că mi-ar ajunge timpul să înșir aici ocaziile prin care România a pierdut și pierde ENORM în plan internațional din cauza politicilor și pozițiilor absolut aberante ale MAE: Schengen, Ucraina, Viza Waiver, jocul pe scena UE, o poziționare mai asumată pe Rusia, China, Iran și alte spețe, o altă abordare mai curajoasă pe parteneriatul strategic cu SUA, etc”, a mai susținut Popescu, într-o postare pe Facebook.

Pavel Popescu l-a acuzat apoi pe Bogdan Aurescu de faptul că, atacându-l pe Rareș Bogdan, practic a atacat partidul: „Politic vorbind, gestul absolut absurd al domnului Aurescu la adresa Prim-Vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, liderul grupului europarlamentarilor români PPE, pe care îl acuză de discurs rusofil, este un atac la adresa Partidului Național Liberal”.

„Ceea ce mă scoate pe mine din minți este faptul că deși a fost validat politic de PNL pentru acest post de câțiva ani de zile deja, domnul ministru se arată incapabil pentru a face un minim de reformă în acest MAE fosilizat”, a mai susținut Pavel Popescu, în contradicție cu Rareș Bogdan, care în interviul de la Prima TV afirmase că nu el sau PNL a decis ca Aurescu să ocupe funcţia de şef al diplomaţiei române, ci „Statul”: „Nu noi l-am numit acolo”.

Cum au ratat liberalii care pretind că vor binele partidului să-i sancționeze pe cei care cu adevărat au afectat imaginea PNL și, mai ales, interesele României

Astfel, criticile acestora la adresa lui Bogdan Aurescu au făcut referire la eșecul Schengen, în condițiile în care președintele Klaus Iohannis e titularul politicii externe, iar cel responsabil să-i convingă pe austrieci că avem granițe sigure era tot un liberal – Lucian Bode de la Interne. Bode chiar a fost în vizită la Viena, cu puțin timp înainte de votul umilitor pentru România din 8 decembrie, dar s-a întors acasă cu mâna goală.

Dar numele lui Bode nu e legat doar de cel mai mare eșec de politică externă al României din ultimii ani, ci și de alte scandaluri răsunătoare, toate izbucnite în același timp: licitația cu dedicație de la Poliția Română, ca 600 de mașini să fie livrate Poliției de către Automobile Bavaria, firma lui Michael Schmidt, prietenul lui Iohannis, precum și plagiatul dovedit.

Liberalii care azi îl acuză pe Aurescu de faptul că pătează imaginea partidului n-au avut, în schimb, nicio problemă cu eșecurile pe linie ale ministrului Bode, eșecuri care au prăbușit partidul în sondaje și, mai ales, au afectat direct interesele României.

Degringoladă în PNL cu cât se apropie alegerile. Lupta celor noi pentru supraviețuirea politică

Așa se face că AUR a ajuns să-i sufle PNL-ului în ceafă, în condițiile în care anul viitor va fi unul deosebit de important – vor avea loc toate tipurile de alegeri. Tensiunea în PNL e tot mai mare, căci se prefugurează un dezastru pentru partid: scor mai mic la alegerile locale, locuri în Parlament mai puține, deci putere politică mai puțină și, deci, pârghii reduse de obținere a funcțiilor.

Și, cu cât funcțiile sunt mai puține, cu atât lupta e mai acerbă, iar cei mai noi intrați în partid vor să se asigure că-și conservă influența și nu alunecă în irelevanță. Schimbul de replici de acum e încă unul dintr-o serie ce demonstrează că tensiunile din PNL sunt atât de mari încât nu mai pot fi ținute în spatele ușilor închise.