Nelu Tătaru susține că vârful epidemiei de COVID-19 va fi la 7 – 10 zile după Paște / Despre conducerile militare în spitale: „Trebuie să punem un pic de ordine” (VIDEO)

Publicat: 09 04. 2020, 15:14
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că va merge în toate județele care au peste 100 de cazuri de coronavirus confirmate. Acesta se așteaptă ca numărul infectărilor să crească, prin urmare a susținut că, în două săptămâni, va vizita județele cu peste 200 de îmbolnăviri. Ministrul a mai precizat că se așteaptă ca vârful epidemiei de COVID-19 să se producă la 7-10 zile după Paște iar apoi, la 3-4 săptămâni, numărul cazurilor noi să scadă și să intrăm într-o pantă descendentă. Cât despre conducerile militare ale Spitalelor Județene din Suceava și Deva, Nelu Tătaru a precizat că era nevoie să se facă un pic de ordine.

Ministrul Sănătății: Ne așteptăm să crească numărul infectărilor cu COVID-19

„Eu am făcut acele evaluări la fiecare județ în care aveam peste 100 de cazuri. Sunt considerate mici focare, focare locale, dar nu vrem să ajungem la situația Secevei, în care focare mici au devenit un focar mare, la o transmitere comunitară necontrolată, pentru care mai lucrăm și acum. Voi merge în toate aceste județe, voi merge și în Neamț, și în Galați, unde sunt peste 100, iar bănuiesc că peste două săptămâni voi merge în cele care au peste 200. Trebuie să ne așteptăm ca, în următoarea perioadă, să crească numărul de cazuri, vom avea și cazuri dificile, vor fi și decese, dar noi sperăm ca acest ritm să fie unul scăzut și să putem gestiona foarte bine aceste cazuri, atât în secțiile de Boli Infecțioase, cât și în cele de Terapie Intensivă, că acolo se va da lupta adevărată”, a declarat Nelu Tătaru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Sănătății a precizat că nu-și permit acum să lase în comunitate persoanele asimptomatice sau cu simptome ușoare deoarece acestea pot avea acasă copii sau bătrâni ori poate nu au domiciliu deloc. Situația e sub control acum, căci avem spitale de suport, care pot prelua cazurile ușoare de infectare cu coronavirus. În schimb, „în condițiile în care ajungem la o saturație în spitalele tampon sau de suport, atunci putem să dăm și la domiciliu sau în spațiile tampon”.

Cât despre conducerile militare de la Spitalele Județene din Suceava și Deva, ministrul a declarat: „La aceste două spitale am pus conducere militară după o săptămână de conducere civilă care și-a dat demisia. Încercăm, în aceste condiții, și o rigurozitate. Mergem pe circuite civile, care sunt cam aceleași ca în spitalele militare, dar rigurozitatea e alta. Când ajungi la un moment în care nici pacient, nici autoritate locală, nici cadru medical nu mai știi unde se află, trebuie să punem un pic de ordine”.

Nelu Tătaru, despre situația bebelușilor infectați cu coronavirus

„Avem cazurile de Timișoara, de la Materitatea Odobescu, unde am avut 49 de testări la lehuze și nou-născuți. Retestările au dat rezultate negative. Putem să ne gândim și la un laborator care, ne-având rutina, a dat niște rezultate poate fals pozitive. Ne adapătăm și la o patologie a nou-născutului, în care e foarte greu să avem o infectare a lui. După cum ați văzut, mamele erau negative. Investigăm, nu am încă cunoștință despre cazurile de la Sibiu, iar la Buzău avem o anchetă în desfășurare, să vedem dacă au fost într-adevăr niște teste negative sau au fost teste interpretate greșit”, a precizat Tătaru.

Vârful epidemiei de COVID-19 în România – după Paște

Întrebat când se așteaptă să se producă vârful epidemiei, ministrul a răspuns: „Rămânem la aceleași estimări, în funcție de afluxul din afara țării. Gândiți-vă că faceți curat în casă și intră cineva încălțat. În măsura în care noi încercăm să izolăm, să tratăm niște focare, mai pot veni din afară. Estimăm ca la o săptămână – zece zile după sărbătorile pascale, când s-ar fi întors toți concetățenii noștri. Sperăm să fie vârf lin, nu ascuțit. Apoi, la 3-4 săptămâni, să de pregătim de o scădere a numărului de cazuri noi și o pantă descendentă a pandemiei”.