Șansele ca Ludovic Orban să primească votul de învestirea pentru al doilea guvern cu care se va prezenta în Parlament sunt nule. După ce pe rând PNL, USR sau Pro România au anunțat că nu vor vota, vineri, și Călin Popescu Tăriceanu a arătat că parlamentarii care au mai rămas în ALDE nu vor susține la vot noul guvern.
„Nu votăm Guvernul Orban II. Nu-l votăm, pentru că suntem într-o situaţie pentru care cuvântul ‘ridicol’ e prea puţin. Avem un preşedinte care îşi doreşte alegeri anticipate şi care îşi doreşte un ministru care să nu obţină voturile în Parlament. Lucrul ăsta e de un inedit absolut. Nu există aşa ceva. Preşedintele, prin rolul pe care îl are definit în Constituţie, este cel care să rezolve crizele, nu ca să le adâncească. Numirea pe care o face adânceşte această criză, pentru că ştim că PNL nu îşi va vota propriul premier. Nu mai vorbesc de penibilul posturii premierului care este numit ca să fie căzut, trântit. Asta este o umilinţă pentru el, ca persoană„, a afirmat, vineri, Tăriceanu, conform Agerpres.
Președintele ALDE a mai numit redesemnarea lui Ludovic Orban drept premier la scurt timp după ce a fost demis prin moțiune de cenzură drept un „gest ofensator pentru Parlament”.
„Raporturile nu se creează în acest fel. Parlamentul vine să dea un vot de încredere sau de neîncredere. Dar în momentul în care propriul partid nu îţi dă votul de încredere, cum să te aştepţi ca ceilalţi să îţi dea votul de încredere? Este problema acestei anormalităţi grave, în care preşedintele, ştiind că nominalizarea asta nu duce la rezolvarea crizei, insistă şi premierul acceptă această complicitate de-a dreptul umilitoare”, a adăugat liderul ALDE.
Tăriceanu nu crede „că există multe persoane care să accepte postura” lui Ludovic Orban.
„Orban nu a fost adeptul anticipatelor, dar probabil presiunile care au venit dinspre Cotroceni, dinspre propriul partid…”, a mai spus Tăriceanu.
Audierile miniștrilor propuși pentru formarea noului cabinet condus de Ludovic Orban vor avea loc în 17, 18, 19 februarie, iar votul de învestitură e programat pentru 24 februarie, ora 16:00, au decis birourile permanente reunite ale Parlamentului, unde PSD încă deține o majoritate de 13 din cele 25 de voturi.
Cu toate acestea, votul de învestitură pare sortit eșecului, având în vedere că parlamentarii PNL au fost mandatați să participe la ședința de plen, dar să respingă propunerea de premier și cabinet. USR nu a anunțat clar cum votează, dar a precizat că dorește declanșarea alegerilor anticipate, astfel că sunt toate șansele să respingă, la rândul său, cabinetul nominalizat.
De partea cealaltă, PSD, care deține de departe cele mai multe mandate de parlamentar, a trimis mesaje neclare cu privire la ipoteza alegerilor anticipate, dar subliniat ferm, prin vocea președintelui interimar Marcel Ciolacu, că nu va vota pentru instalarea premierului propus Ludovic Orban, pe care l-a demis recent prin moțiune de cenzură.
Alegerile anticipate se convoacă după ce propunerile de premier ale președintelui sunt respinse de două ori în Parlament.
„După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură”, se arată în Constituția României.