Tăriceanu anunţă ce va face Iohannis în cazul Kovesi: Președintele NU poate să nu…

Publicat: 03 06. 2018, 20:43

Preşedintele ALDE şi al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a vorbit, duminică seara, despre decizia Curţii Constituţionale (CCR) în cazul revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi despre modul în care poate acţiona preşedintele Klaus Iohannis în această chestiune.

Tăriceanu consdieră că revocarea lui Kovesi nu este o problemă politică, ci este o problemă juridică și de legalitate.
„Nu am cum să ghicesc intențiile președintelui. Ce remarc însă în această săptămână după decizia CCR, am văzut o serie de declarații fulminante sau furinbunde din partea unora și altora, a unor ziariști care cheamă la nesupunere civică. Dezbaterea s-a dus în zona politică, ceea ce e anormal, pentru că aici nu e o chestiune de alegere. Nu e o problemă politică, ci una juridică și de legalitate, de respectare a Constituției și a legilor în vigoare. Cred că aceasta e abordarea corectă”, a declarat, la Antena 3, Călin Popescu Tăriceanu.

„În momentul în care o putere rămâne fără control, așa cum s-a întâmplat cu DNA ani de zile, încep să apară abuzurile.(…) Au apărut protocoalele, au fost câteva lucruri pe care eu dacă eram în locul președintelui le-aș fi privit cu mult mai multă responsabilitate”, a precizat liderul ALDE.

Întrebat ce va face Iohannis în privinţa lui Kovesi după decizia CCR, şeful Senatului a afirmat că principala atribuție a președintelui este să fie garantul respectării Constituției.

„E o mică criză constituțională care trebuie depășită din multe motive. În primul rând, președintele e preocupat ca și noi că România trebuie să preia președinția Consiliului UE în 2019. Nu putem intra cu o criză în 2019. Trebuie să degajăm terenul și chestiunea aceasta s-o lăsăm pentru trecut.(…)
Președintele nu poate să nu respecte decizia CCR. Eu cred că poate a avut anumite considerente pentru care nu a vrut să facă gestul acesta mai devreme, dar acum nu are alternativă”, a arătat Tăriceanu.