Tăriceanu: Iohannis vorbește de integritate, dar e condamnat într-un proces pentru că și-a însușit o casă fără să aibă dreptul (VIDEO)

Tăriceanu: Iohannis vorbește de integritate, dar e condamnat într-un proces pentru că și-a însușit o casă fără să aibă dreptul (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis vorbește de funie în casa spânzuratului, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în misiunea moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

În opinia copreședintelui ALDE, Iohannis nu ar trebui să vorbească despre problemele celorlalți de integritate, în contextul în care chiar el a avut astfel de probleme în timpul campaniei din 2014. De asemenea, Tăriceanu îi mai aduce aminte acestuia că tocmai a pierdut o casă din centrul Sibiului, în instanță, tocmai pentru că s-a folosit de ea în mod ilegal.

”Președintele vorbește de integritate. Dacă e să vorbim de integritate, vreau să-i aduc aminte că e condamnat într-un proces în care e acuzat că și-a însușit o casă fără să aibă dreptul, prin false documente. Al doilea lucru: vorbește acum cu detașare, când domnia sa, în preajma alegerilor prezidențiale, era pe rol cu un proces în care era acuzat de conflict de integritate de către ANI. Se poate spune că vorbește de funie în casa spânzuratului. Nu pot să cred că a uitat ce a făcut”, a declarat președintele Senatului în emisiunea Dosar de Politician.

Tăriceanu: Iohannis vorbește de integritate, dar e condamnat într-un proces pentru că și-a însușit o casă fără să aibă dreptul

#DIRECT_ONE_g8fgm4#

Acesta a comentat și afirmațiile recente ale lui Iohannis, potrivit cărora România nu va avea un premier condamnat sau urmărit penal sau care are probleme de integritate. În opinia lui Tăriceanu, Iohannis practic a declarat că nu-l interesează ce votează românii, pentru că el vrea obligatoriu un guvern PNL care să-l susțină.

”Problema politică e în felul următor: președintele Iohannis a început să se gândească la 2019, la alegerile prezidențiale. Dacă nu va avea un partid alături și un guvern care să-l sprijine, șansele domniei sale sunt foarte reduse și caută cu disperare să pună în cărți PNL-ul. Cum poate? Pe baza rezultatelor electorale, evident, nu. Atunci intervine cu alte elemente și acum intrăm într-o zonă care nu e doar politică, ci și constituțională.
Politică, pentru că dă un mesaj: ”nu mă interesează ce votează românii, găsesc o formulă prin care să pun ce premier vreau eu de la PNL și ce se mai nimerește din Parlament; dacă nu se poate o majoritate, mergem la intimidarea majorității, cum a făcut Băsescu în 2009”. Practic spune: ”nu mă interesează votul și fac ce-mi convine”.

Problema e constituțională pentru că nu are o marjă de manevră nelimitată. Nu poate numi discreționar un premier. Trebuie să aleagă ce vor românii. În Constituție se vorbește foarte clar pe cine desemnează: din partea partidulu care a câștigat alegerile sau a coalițeii care formează majoritatea. Nu sunt criterii suplimentare de integritate, de nu-știu-ce.

Dacă o persoană nu are interdicție de exercitare a drepturilor civile, de a candida, de a alege, de a fi ales, președintele nu poate veni cu restricții suplimentare în acest sens. Dacă Justiția nu i-a interzis unei persoane exercitarea drepturilor civice și politice, un președinte nu le poate interzice”, a declarat Tăriceanu.

El a mai precizat că atitudinea lui Iohannis ar putea duce Româia într-o criză politică și constituțională.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei