Tăriceanu şi Dragnea cer desecretizarea unei hotărâri din 2005 a CSAT privind corupția: Liderul ALDE a participat la încheierea acesteia

Tăriceanu şi Dragnea cer desecretizarea unei hotărâri din 2005 a CSAT privind corupția: Liderul ALDE a participat la încheierea acesteia

Liderii coaliţiei guvernamentale, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, au depus o propunere legislativă de desecretizare a unui hotărâri încheiate în CSAT în 2015 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, precum și a tuturor documentelor care conțin informații clasificate în baza acesteia. Ironia vine din faptul că în momentul încheierii acesteia, Tăriceanu era vicepreşedinte al CSAT din poziţia de premier al României.

„În ultimele luni, gravele abuzuri despre care am atras atenția public în ultimii ani, au fost confirmate prin protocoalele secrete care au fost semnate între SRI și diferite instituții din justiție. Înțelegerile secrete încheiate între aceste instituții sunt ieșite din orice normă juridică și a statului de drept. Aceste protocoale secrete dovedesc un lucru: că drepturile fundamentale pe care se bazează orice stat democratic au fost încălcate. În aceste condiții, se impune asumarea unei agende legislative care să repare această stare de fapt și să asigure revenirea în matca statului de drept. Propunerea legislativă de față conține o serie de prevederi importante pentru stoparea abuzurilor și protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor”, se arată într-un comunicat publicat vineri pe site-ul Senatului.

Proiectul legislativ este propus a fi dezbătut și adoptat în procedură de urgență și prevede și că persoanele lezate se pot adresa instanțelor, „cu acțiuni în revizuire, pretenții, răspundere civilă delictuală”, conform hotnews.ro.

Proiectul prevede că, la data intrării în vigoare a legii, toate documentele clasificate în baza deciziei CSAT nr. 17/2005 – inclusiv cele similare cu protocoalele încheiate de Serviciul Român de Informații cu DNA – să fie „declasificate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură; vor deveni, astfel, informații de interes public și nu mai produc efecte de orice natură”.

De altfel, Traian Băsescu a vorbit, într-o interveníe pentru B1TV, despre această hotărâre încheiată de CSAT pe vremea când el era preşedinte, iar Tăriceanu vicepreşedinte al CSAT.

„Permiteţi-mi să fac un efort să-mi aduc aminte de hotărârea 17 care este menţionată – eu nu ştiu de ce n-o facem publică – dar fac un efort să-mi aduc aminte un articol relevant. La articolul 2 parcă spunea că Ministerul Finanţelor Publice să continue să amplifice măsurile ce se impun pentru blocarea conturilor firmelor care au datorii către bugetul de stat sau către fondurile de asigurări sociale, în conformitate cu prevederile legii. Şi la punctul 3 spune aşa: Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie, împreună cu structurile de informaţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor să stabilească priorităţi şi să identifice mecanisme adecvate de luptă împotriva corupţiei, fraudei şi spălării banilor. Când mă forţez, dintr-o dată îmi aduc aminte. Nu citesc din ea, am o memorie formidabilă. Vă mai spun că scrie aşa: recomandă guvernului ca derularea contractelor de mari dimensiuni care vizează bani publici să se desfăşoare pe baze de licitaţie. Mă mai pot forţa să-mi aduc aminte de hotărâri CSAT. Dar pot să vă spun că în hotărârea asta 17 se spunea că Ministerul Justiţiei să iniţieze proceduri de revizuire a Codului de Procedură Penală pentru introducerea ca prevedere legală a sistemului de investigaţii preliminare”, a declarat Băsescu, într-o intervenţie telefonică pentru B1TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`