Tăriceanu, despre scrisoarea DNA către Senat: Să nu ne imaginăm că DNA e o instituție democratică. Se vrea implementarea statului de forță (VIDEO)
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a comentat, în cadrul unei intervenții telefonice pentru postul B1Tv, scrisoarea DNA prin care i se transmitea că dacă nu îndeplinește obligația de a redacta hotărârea adoptată de parlamentari în cazul lui Dan Șova obstrucționează justiția.
Tăriceanu a explicat că nu decide în numele Senatului, iar președintele Camerei doar consemnează hotărârile luate de membrii acesteia.
„Deciziile nu le iau eu în numele Senatului, ci Senatul adoptă hotărâri cu majoritatea membrilor săi. Această solicitare nu poate să conțină în adresă către Senat, către Senat se adresează președintele care acționează pe baza hotărârii membrilor Senatului.
Am sesizat că se încearcă să se dea o conotație politică acestei solicitări a DNA. Am spus și în scrisoarea adresată ministrului Justiției că BP a analizat solicitarea DNA și am spus că nu există problemă în a pune la dispoziție documentele solicitate, remarcând că nu e procedural corect cum au întocmit procesul, însă BP al Senatului a luat horărârea să mandateze secretarul general al Senatului să strângă toate documentele solicitate și să le ducă la Parchet”, a explicat Tăriceanu.
Totodată, întrebat despre inițiativa privind modificarea statutului magistraților și propunerea CSM ca arestarea preventivă să fie pentru 48 de ore, în loc de 24, Tăriceanu a declarat că sistemul judiciar nu este suficient de consolidat pentru astfel de măsuri.
„Aici, fiecare din Senat, care e singura instituție democratică, nici DNA, să nu ne imaginăm că DNA-ul e o instituție democratică, nici Guvernul măcar (..) Eu am numai un vot și nimic altceva, sunt obligat de regulament să formalizez deciziile pe care le ia instituțiile în ansamblul ei.
Am militat de ceva vreme la mai multă reținere și respect pentru aceste drepturi și libertăți, așa încât eu ca liberal niciodată nu voi fi adeptul unor astfel de măsuri pentru că eu le circumscriu unui demers mai larg prin care se încearcă înlocuirea statuluui de drept cu un stat de forță. Sistemul nu e destul de consolidat să ne permitem aprobarea a astfel de măsuri”, a mai spus Tăriceanu.