Călin Popescu Tăriceanu îl pune la zid pe Klaus Iohannis. Parlamentul a adoptat miercuri declarația politică propusa de președintele Senatului prin care Klaus Iohannis este acuzat de „abuz de drept" şi de „uzurpare" a dreptului Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere, ca urmare a sesizării depuse la CCR privind ordonanţa 13.
După adoptarea declarației, șeful Senatului a precizat că Parlamentul nu trebuie să fie considerat doar o fabrică de legi.
”Eu sunt convins că Parlamentul nu trebuie să fie doar o fabrică de făcut legi. Trebuie să fie un for de dezbatere politică despre problemele societății.
Declarația nu se vrea un concurs de legitimitate. Avem legitimități diferite. Parlamentul are legitimitatea votului popular, al tuturor cetățenilor.
Președintele reprezintă statul, dar nu este șeful statului.
Parlamentul nu are intenția de a stabili anumite raporturi de supremație în raport cu alte instituții. Parlamentul este instituția centrală a democrației.
Nu trebuie să fim timorați să afirmăm supremația Parlamentului, care este consfințită de Constituție”, a spus Tăriceanu.
Tăriceanu, despre declarația împotriva lui Iohannis: Nu se vrea un concurs de legitimitate. Parlamentul nu trebuie să fie doar o fabrică de făcut legi
#DIRECT_ONE_zokte2#
Întrebat dacă consideră necesar ca Iohannis să meargă în fața plenului comun și să prezinte mandatul cu care va merge la Bruxelles pentru a discuta despre viitorul Europei, Tăriceanu a spus:”Răspunsul meu este da. Prin prisma funcției de prim-ministru pe care am deținut-o am participat patru ani la toate reuniunile Consiliului European. De fiecare dată, acolo ăpremierii care doreau s pledeze cu mai multă forță în favoarea propiilor proiecte, aduceau ca argument dezbaterea care avusese loc în Parlamentul național care îi mandatase cu acel punct de vedere.
Sigur că la Consiliul European este nevoie de compromis. Este important pentru președinte să înțeleagă că acolo nu se duce să se reprezinte singur, ci din această ecuație ar fi foarte grav ca Parlamentul să fie evitat. Dezbaterea în Parlament este una necesară și cred că ar fi în avantajul președintelui care ar avea o poziție mult mai puternică în negocierile care vor urma”.