Tăriceanu: Cer Guvernului să returneze raportul MCV cu toate criticile formulate și să înceapă procedurile pentru încetarea monitorizării

Publicat: 05 02. 2016, 14:55

Guvernul trebuie să returneze Comisiei Europene raportul MCV pentru a fi refăcut, ținând cont de anumite observații, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, copreședintele ALDE, potrivit Agerpres.

„Resping acest raport și cer Guvernului să-l returneze cu toate criticile care au fost deja formulate (…) pentru a fi refăcut ținând cont de observațiile pe care nu numai eu le-am făcut până în prezent, dar și alte persoane sau instituții. Raportul ar necesita un punct de vedere al Guvernului, care să analizeze în amănunțime și extrem de critic toate observațiile incluse în raport”, a declarat liderul ALDE într-o conferință de presă.

Acesta a mai susținut că guvernul ar trebui să înceapă demersurile pentru încetarea monitorizării în cadrul MCV.

„Propun și solicit Guvernului să înceapă procedurile diplomatice pe lângă Comisia Europeană pentru încetarea monitorizării în cadrul MCV aplicat României, pentru că acest mecanism nu are niciun fel de bază juridică în Tratatul de aderare. El începe să fie folosit mai degrabă ca un instrument politic, în loc de unul tehnic, așa cum a fost discuția la început”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a mai acuzat că „foarte multe țări din Europa fac o legătură permanentă și absolut ilogică între aderarea la Schengen și MCV”.

Tăriceanu a mai spus că aderarea Schengen nu este o opțiune care se acordă României, ci o obligație a statelor prevăzută în Tratatul de aderare. El a mai explicat și pe ce bază se obține calitatea de membru Schengen.

„Nici aderarea la Schengen nu este o opțiune care se acordă României, este o obligație a țărilor membre înscrisă în Tratatul de aderare. Calitatea de membru Schengen se obține nu pe baza unor considerente politice cum sunt incluse mai mereu în Mecanismul de Cooperare și Verificare, ci pe baza unor realizări tehnice care să exprime capacitatea unor țări de a se înscrie în regulamentele și cerințele funcționării în spațiul Schengen”, a explicat Tăriceanu.