Tăriceanu, atac FURIBUND la adresa unui post de știri. “La UM Digi 24 nu am auzit un cuvânt despre ABUZURILE la care…”

Tăriceanu, atac FURIBUND la adresa unui post de știri. “La UM Digi 24 nu am auzit un cuvânt despre ABUZURILE la care…”

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care este și liderul ALDE, lansează un atac fără precedent la adresa postului de teleziune Digi24, pe care îl denumește ironic “UM (Unitatea Militară, n.r.) Digi 24”.

Reacțialui vine după a refuzat să participe la respectivul post la o emisiune despre “statul paralel”, gest care a stârnit ulterior multecritici.

Tăriceanu dă un scurt drept la replică și propune o explicație a ceea ce este “statul de drept”, revenind, din nou, la obsesia sa și a liderului PSD, Liviu Dragnea:“statulparalel”.

“Știu că cei care semnează pe ștatul de plată al statului paralel vor merge până în pânzele albe pentru a nega evidențele. Vor spune că nu există statul paralel, că în România drepturile și libertățile cetățenilor sunt respectate la virgulă și că toate dezvăluirile din presă sunt excepții ce trebuie ignorate. Este ceea ce face UM Digi 24, unde nu am auzit un cuvânt despre abuzurile la care sunt victime cetățenii”, susține Tăriceanu duminică, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Redăm mai jos postarea lui Călin Popescu-Tăriceanu:

Am observat că refuzul meu de a participa la UM Digi 24, la o dezbatere despre statul paralel, a fost urmat de o serie de atacuri care au depășit cu mult cadrul jurnalistic normal. Îmi rezerv dreptul de a da un scurt drept la replică ce se vrea a fi și o explicație a ceea ce este statul de drept, în speranța că vor înțelege cei care trebuie să înțeleagă. Vorba aceea: ‘bate șaua, să priceapă iapa’.

Elementele esențiale ale statului de drept sunt: 1. Prevalența drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor în fața instituțiilor; 2. Instituții alese democratic ce exercită puterea în baza legitimității date de votul alegătorilor, fără a exista interferența instituțiilor de forță. Parlamentul este expresia voinței românilor și reprezintă instituția fundamentală; 3. Separația și controlul reciproc al puterilor,pentru a preîntâmpina derapajele și excesele caracteristice abuzului de putere; 4. Domnia legii (rule of law). Constituția este legea supremă și fundamentală.

În aceste puncte, statul de drept din România este sub asediul sistemului paralel de putere.

Majoritatea românilor văd cu îngrijorare că România a cunoscut un regres uriaș în ceea ce privește respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, inclusiv față de primii ani de după 1990, când o serie de instituții de forță nu se reformaseră încă. În fiecare zi, la biroul de la Senat primesc sesizări din partea unor cetățeni care condamnă încălcări flagrante ale drepturilor și libertăților. Când merg în teritoriu, vorbesc cu oameni care îmi împărtășesc îngrijorările lor. Pe prima pagină a ziarelor și la televiziuni, românii au văzut o avalanșă de cazuri care arată abuzurile comise de cei care lucrează în așa-zisul câmp tactic.

În ultimul timp, au apărut noi și noi dovezi legate de încercările de denaturare a procesului democratic de către statul paralel. Sunt multe semne de întrebare legate de încercarea de influențare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2009, atunci când șefi ai instituțiilor de forță stăteau la masă cu oameni politici. Avem și certitudini legate de abuzuri ale statului paralel împotriva oamenilor politici, în încercarea de a influența momente electorale cheie. Un astfel de moment a fost în 2014, atunci când a existat un mandat de supraveghere pe numele mai multor politicieni, printre care m-am numărat.

În ceea ce privește al treilea punct, vedem pe zi ce trece oameni, de la vârful instituțiilor de forță, unde coruptia iese la suprafață într-o dimensiune uriașă și care refuză să se supună oricărui fel de control democratic. În Statele Unite, procurorul general se prezintă la orice solicitare a Congresului pentru a da explicații. În România, avem refuzuri și o fugă constantă de responsabilitate care denotă mentalitatea celor care se consideră mai presus de lege.

Nu în ultimul rând, într-un stat de drept, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare. Din păcate, în România avem declarații din partea celor care trebuie să aplice legea, prin care este pus sub semnul întrebării dreptul Parlamentului de a legifera.

Știu că cei care semnează pe ștatul de plată al statului paralel vor merge până în pânzele albe pentru a nega evidențele. Vor spune că nu există statul paralel, că în România drepturile și libertățile cetățenilor sunt respectate la virgulă și că toate dezvăluirile din presă sunt excepții ce trebuie ignorate. Este ceea ce face UM Digi 24, unde nu am auzit un cuvânt despre abuzurile la care sunt victime cetățenii.

Adevărul nu poate fi însă negat la nesfârșit. Mai mult, sper că enunțând aceste adevăruri, în mod repetat, în spațiul public voi contribui la demascarea manipulării la care sunt supuși cei care aparțin unei minorități și care aleg să iasă în stradă pentru a proteja, fără voie, sistemul paralel.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:13 - Furtul cadourilor de Crăciun, de la film la realitate. Juniorii unei echipe de fotbal au rămas fără daruri, după ce sediul a fost jefuit
23:57 - Parchetul General a deschis un dosar penal după ce Diana Șoșoacă a agresat-o verbal pe o jurnalistă la Parlament
23:44 - Bătrân din Arad prins în flagrant când ridica un colet cu canabis. Bărbatul de 70 de ani îl primise de la o rudă
23:31 - Armata SUA l-a ucis pe Abu Yusif, lider al Statului Islamic. Se afla într-o zonă controlată anterior de regimul Bashar al Assad și forțele ruse
23:15 - Regiunile din România în care riscul de sărăcie este al doilea cel mai mare din UE. Locuitorii se confruntă cu lipsuri majore
23:05 - Patriarhul Daniel, mesaj de Crăciun și Anul Nou. Ce le-a transmis românilor (VIDEO)
22:37 - Elena Lasconi: Părerea mea este că ei încearcă să mintă românii până la prezidențiale și după să înceapă măsuri de austeritate foarte mari / În principiu USR va vota guvernul pro-european, dar haideți să vedem cine sunt premierul și miniștrii
22:36 - Malaezia va relua căutările aeronavei dispărute misterios în urmă cu 10 ani. Ce recompensă promite companiei care va găsi epava
22:22 - Virgil Guran (PNL): Refuz să cred că cineva de la noi ar fi mers pe o idee de genul acesta, să folosească bani pentru a-l promova pe Georgescu (VIDEO)
22:12 - Alexandru Dimitriu: PSD, PNL, UDMR, minoritățile voiau să discute cât mai repede partea de ministere, cine are, ce are, or nu poți să pleci la drum fără să știi cât de bolnav este „pacientul” (VIDEO)