Tăriceanu, atac frontal la Antonescu: PNL trebuie să-și desemneze candidatul la președinție în urma unor alegeri interne, unde să poată vota toți liberalii

Publicat: 25 01. 2013, 12:11

Senatorul PNL Călin Popescu Tăriceanu a propus, vineri, organizarea unor alegeri interne la nivelul partidului pentru a alege candidatul PNL la prezidențiale.

Sistemul propus, printr-un scrutin intern, aşa cum se întâmlplă în alte ţări, este menit să îi motiveze pe membrii noștri. Le vom da responsabilitatea de a decide, cred că este un stimulent de a întări partidul și vom da dovadă că suntem nu numai cel mai vechi partid din România, dar și cel mai democratic”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Senatorul PNL spune că prin acest sistem se va alege cel mai bun dintre candidați, care va reuși să redea încrederea României la nivel european și atlantic și va reuși să-și ducă mandatul la bun sfârșit. Călin Popescu Tăriceanu propune ca votul intern să fie în formă uninominală și nu pe liste, insistând pe faptul că la alegerile interne trebuie să voteze toți liberalii.

Trebuie să modificăm statutul partidului acum, pe un sistem intern și uninonimal, care să desemneze cel mai bun candidat pentru președinție”, a adăugat Tăriceanu.

Alegerile interne, posibil în 2014

Senatorul PNL spune că alegerile interne pentru desemnarea candidatului PNL la prezidențiale nu trebuie organizat mai devreme de martie 2014.

Nu există nicio rațiune să fie organizate mai devreme de martie 2014. În SUA, ele se organizează exact în toiul verii. Orice alt sistem, altă încercare ar însemna o acțiune prematură, o mare eroare. Desemnarea acum a unui candidat ar fi o eroare, altfel ratăm posibilitatea de a motiva alți oameni care vor să se alăture”, a adăugat senatorul.

Întrebat dacă va candida la prezidențiale, Tăriceanu a spus că încă nu s-a decis în această privință, dat fiind faptul că alegerile vor fi organizate peste 2 ani. În schimb, a negat o eventuală candidatură la șefia PNL.

Nu intenționez să candidez, consider că Antonescu a condus partidul care a obținut o victorie importantă. Este importantă menținerea unei stabilități politice în cadrul PNL”, a încheiat Tăriceanu.

Apel către democrație în PNL

Tăriceanu a făcut apel la toți membrii partidului ca la viitorul congres să se promoveze idei democratice și nu autocratice.

Fac apel la PNL, la mass-media, la toate partidele pentru votarea acestei propuneri care poate să schimbe cursul politic și democratic în România și poate fi o dovadă că România este capabilă să se înscrie pe drumul cel bun”, a completat Călin Popescu Tăriceanu.

Această ieșire publică a lui Tăriceanu poate fi considerată a fi un atac frontal la actualul președinte PNL, Crin Antonescu, cunoscut în spațiul public drept singurul candidat al PNL, și implicit al USL; la președinție. Iată că acum, în premieră, fostul președinte PNL Călin Popescu Tăriceanu pune sub semnul întrebării această candidatură. Este cunoscut de altfel faptul că tot mai mulți liberali sunt deranjați de modul dictatorial de conducere promovat de Antonescu și de unele decizii pe care le consideră a fi un afront la ideea liberalismului, cum ar fi primirea lui Gigi Becali în partid și relația apropiată cu Dan Voiculescu.

Tăriceanu propune vot uninominal în PNL

http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf

Embed: