Casele ecologice câştigă din ce în ce mai mult teren. Firmele de construcţii au venit cu soluţii inovatoare, de la case izolate cu hârtie de ziar la stâlpi de iluminat public ce îşi iau energia de la soare. Ideile sunt prezentate în cadrul târgului de case eco din Arad.
Construcţiile ecologice nu mai sunt un vis de neatins, ci o soluţie pentru viitorul apropiat, în condiţiile în care costurile de întreţinere cresc de la o zi la alta. Preţul unei case eco la cheie poate ajunge până la 1300 de euro pentru un metru pătrat.
„Cu casele ecologice avem o ventilaţie şi cu acoperişul. Este un acoperiş ventilat cu care iarna avem cald în casă chiar dacă aprinzi o lumânare. în schimb vara poţi să stai foarte lejer, fără aerul condiţionat”, spune Marcela Dumitru, reprezentantul unei firme de construcții.
Banalele ziare pot fi folosite pentru a ne putea izola locuinţa, spun specialiştii.
„Sunt ziare tocate la nivel de celuloză care nu iau foc…arde mocnit 2-4 secunde după care se stinge”, spune reprezentantul unei firme de materiale de construcții.
Panourile solare sau fotovoltaice ne pot ajuta chiar să ne reducem costurile la factura de încălzire cu până la 70%.
O firma din Arad propune o soluţie ideală şi pentru primăriile aflate în criză. Stâlpii de iluminat ecologici. Au o durată de viaţă de peste 30 de ani, se încarcă de la soare şi costă 250 de euro bucata, iar acumulatorii trebuie schimbați la 5-6 ani.
Târgul este dechis până duminică şi biletul de intrare este de 2 lei de persoană.