Tanczos Barna: Sunt probleme cu urșii în 13 județe. Noi propunem o soluție. Nu se vorbește în niciun caz de vânătoare, ci strict de intervenție prin personalul tehnic de specialitate de la asociații (VIDEO)

Publicat: 23 06. 2021, 22:24
Foto: Tánczos Barna / Facebook

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că în 13 județe există probleme din cauza urșilor, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș fiind cele mai afectate. Acesta s-a referit apoi la Ordonanța de Urgență la care lucrează acum Ministerul și a dat asigurări că nu se va ajunge la împușcarea urșilor de către persoane potente doar pentru distracție. Tanczos Barna a insistat că vor exista doar intervenții punctuale făcute de personal specializat, când un urs e periculos.

Potrivit OUG, intervenția va fi imediată, în cazul urșilor agresivi, sau preventivă, în zonele de tampon ale localităților. Aceasta se va realiza de către asociațiile de vânătoare cu care primăriile vor încheia contracte. Tanczos Barna a mai precizat că urșii vor fi alungați, tranchilizați și relocați sau împușcați în funcție de cât de periculoși sunt.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tanczos Barna, despre atacurile urșilor și măsurile ce urmează a fi luate

„E o problemă generalizată. Dacă analizăm numărul de apeluri la 112, cererile de relocare sau intervenție, cazuri în zona locuită, aceste numere cresc de la an la an. E motivul pentru care lucrăm la această OUG. În coaliție și în Guvern se va lua o decizie.

Măsurile complemetare trebuie să existe. Noi propunem o soluție în zona locuită de intervenție pentru a salva viața umană. Celelalte măsuri trebuie să vină în completare.

E o dezbatere între cei care susțin hrănirea animalelor sălbatice, în general, în pădure și cei care susțin că omul n-ar trebui să intervină prin hrănire”, a declarat Tanczos Barna, pentru B1 TV.

Întrebat de ce cei care propun să nu mai fie hrăniți urșii n-ar putea pune în practică măsura, ministrul a răspuns: „Mi-e greu să spun că cineva poate convinge toate asociațiile de vânătoare să acționeze la comandă”.

Tanczos Barna a mai spus că sunt probleme în 13 județe. Brașov, Covasna, Harghita, Mureș sunt cele mai afectate.

Despre suspiciunile unora privind legături între asociațile de vânătoare, lobbyști și politicieni și demersuri ca unele personaje potente financiar să poată veni să împuște urși pentru distracție, ministrul a spus: „Resping orice speculație de acest gen. Nu se vorbește în niciu caz de vânătoare, se poate vorbi strict de intervenție prin personalul tehnic de specialitate de la asociații. Prin ordinul de intervenție pe care îl semnăm din aprilie practic nu se poate interveni prin altcineva. Această regulă se va păstra”.

De 5 ani nu există intervenție la această specie. Ea trăiește într-un habitat perfect în România. Crește anual numărul urșilor în România. În 5 ani, dacă se calculează o creștere de 10% pe an, putem ajunge la o cifră care e mult, mult mai mare decât ce avem acum. Dacă analizați numărul de apeluri la 112 al oamenilor disperați, o să vedeți cu cât a crescut față de 2016 numărul de apeluri la 112de la 231 la peste 2.000.

România a făcut ultima estimare științifică în 2016, care a dat un rezultate de circa 6.000 de exemplare. De atunci, în fiecare județ e o estimare a asociațiilor de vânătoare pe care nu o menționez intenționat, că nu e știițifică. Acele cifre mereu sunt peste estimarea științifică”, a mai declarat Tanczos Barna, pentru B1 TV.

Acesta a refuzat să comenteze petiția prin care este solicitată demiterea sa pe motiv că „a coalizat cu vânătorii de trofee, cu mafia lemnului și blochează inițiative legislative benefice naturii”.