Tanczos Barna: Nu ne opunem Strategiei Forestiere Europene, dar ambițiile și țintele trebuie corelate cu obligațiile financiare suportate de fiecare stat membru (VIDEO)
Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat marți, pentru B1 TV, că nu se opune Strategiei Forestiere Europene, ci doar consideră că țintele și obligațiile fiecărui stat membru UE trebuie corelate cu obligațiile financiare. Ministrul a explicat faptul că proprietarii de păduri de protecție și strictă protecție primesc compensații pentru veniturile pe care nu le pot realiza. „Aceste suprafețe, dacă vor fi triplate, înseamnă că și bugetul alocat trebuie triplat”, a spus Tanczos Barna.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Tanczos Barna, despre nemulțumirile legate de Strategia Forestieră Europeană
„Opoziția a fost un fake news și o dezinformare crasă. Nu ne opunem strategiei forestiere, vrem să protejăm pădurile, vrem să susținem o strategie forestieră ambițioasă. Singura diferență între modul în care e prezentată strategia și cum o vedem noi se referă la țintele și obligațiile fiecărui stat membru, respectiv la modul în care sunt corelate aceste ținte cu fondurile și finanțarea la nivelul fiecărui stat membru.
E o diferență uriașă între potențialul economic al Germaniei, de exemplu, și al României. Ambițiile și țintele trebuie corelate cu obligațiile financiare care trebuie suportate de fiecare stat membru.
Noi ne-am angajat, prin programul de guvernare, că vom crește până la 10% suprafața cu strictă protecție din România, o suprafață care azi se situează undeva la 3%. Strictă protecție și protecție, ca să includem toate categoriile de păduri care au o anumită protecție și se plătesc și compensații pentru proprietarii care pierd veniturile. Aceste suprafețe, dacă vor fi triplate, însemană că și bugetul alocat trebuie triplat și că atât statul român, care are în propriate peste 3 milioane de hectare, cât și autoritățile locale, care au peste 1 milion de hectare, cât și persoanele fizice vor pierde anumite venituri. Ele trebuie compensate.
Obligațiile cu privire la protejarea, paza pădurii rămân în sarcina proprietarilor și acest lucru trebuie văzut în ce măsură poate fi acoperit din fondurile naționale. Azi ne costă doar pentru privați 100 de milioane de lei anual această protejare și compensare a veniturilor nerealizate. Dacă ele cresc, și sumele aferente trebuie asigurate”, a explicat ministrul Tanczos Barna, pentru B1 TV.