Tánczos Barna: Nu e vorba de nicio taxă auto în 2021. E o dezbatere publică / Ministrul invocă „o formă de taxare” sau „alte mijloace, restricții, metode pentru creșterea calității aerului” (VIDEO)

Tánczos Barna: Nu e vorba de nicio taxă auto în 2021. E o dezbatere publică / Ministrul invocă „o formă de taxare” sau „alte mijloace, restricții, metode pentru creșterea calității aerului” (VIDEO)
Foto: Tanczos Barna / Facebook

Tánczos Barna, ministrul Mediului, a negat categoric că va fi introdusă anul acesta o taxă auto în România. Pe de altă parte, acesta a susținut că va fi lansată o dezbatere publică despre măsurile ce trebuie implementate pentru a crește calitatea aerului: „Nu e vorba de nicio taxă în 2021. E o dezbatere publică pe care o va lansa Ministerul în vederea găsirii unei soluții pe baza principiului ”poluatorul plătește”. Trebuie văzut dacă acele zone urbane din cauza cărora România e în infringement pe poluare a aerului pot descuraja poluarea printr-o formă de taxare sau găsim alte mijloace, alte restricții, alte metode pentru îmbunătățirea calității aerului”.

Ministrul Tánczos Barna neagă că va fi reintrodusă taxa auto anul acesta

„E vorba despre o discuție pe care trebuie s-o purtăm în 2021. În niciun caz nu va fi nicio taxă în acest an. În niciun caz nu poate fi vorba despre taxa auto, pentru că taxa auto a fost o încercare nereușită a statului român de a taxa mijlacele auto ajunse în circulație. Am văzut ce s-a întâmplat cu aceste încercări, statul român a trebuit să returneze toți banii. Deci în niciun caz nu se poate vorbi despre o încercare de a introduce o taxă auto.

Se vorbește, în schimb, în Europa din ce în ce mai mult despre taxa de poluare. Inclusiv Germania vine cu noi taxe pe emisiile de dioxid de carbon. România va trebui să ia o decizie în 2021. Din punctul meu de vedere, dacă introduce în vreo formă o taxă de poluare a aerului… Această taxă e introdusă în 24 de state UE în diverse forme. Unele țări folosesc taxa sub formă de taxă națională la nivelul mijloacelor de transport, în funcție de emisiile de dioxid de carbon, alte state folosesc la nivel local sau regional, în funcție de zonele urbane aglomerate. Încearcă să descurajeze folosirea mijloacelor de transport poluante.

Nu e vorba de nicio taxă în 2021. E o dezbatere publică pe care o va lansa Ministerul în vederea găsirii unei soluții pe baza principiului ”poluatorul plătește”. Trebuie văzut dacă acele zone urbane din cauza cărora România e în infringement pe poluare a aerului pot descuraja poluarea printr-o formă de taxare sau găsim alte mijloace, alte restricții, alte metode pentru îmbunătățirea calității aerului”, a declarat ministrul Mediului, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

De la ce au pornit suspiciunile că va fi reintrodusă taxa auto

Semnalul de alarmă pe acest subiect a apărut odată cu o prezentare tip PowerPoint care apărea pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene și care explica Planul Național de Redresare și Reziliență. În această prezentare, apărea formula „taxare ecologică pentru vehiculele poluante”.

„În primul rând și eu am nevoie de niște clarificări, pentru că habar n-am despre ce Power Point se vorbește. Nu am văzut prezentarea de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Nu știu despre e vorba”, a spus ministrul Mediului.

Totuși, moderatorul B1 TV Tudor Mușat a punctat că ministrului i s-a solicitat toată ziua să dea explicații în presă pe acest subiect.

El a negat, însă, acest lucru: „Nu am fost solicitat. Deloc!”

„E prima dată când aud de această prezentare. Toată ziua am fost în județul Dolj”, a insistat Tánczos Barna.

Jurnalistul Tudor Mușat a punctat atunci că ministrul a vorbit chiar azi, la Craiova, despre această taxă: „Bănuiesc că n-a venit (declarația) din senin…”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:15 - Nicole Kidman spune că „rezistă cu greu” după moartea mamei ei: „Mi-aș dori ca mama să fie aici”
14:09 - Ce au discutat Vladimir Putin și Elon Musk în secret. Îngrijorări serioase privind securitatea internațională
14:06 - 7 persoane arestate pentru amenințări cu moartea împotriva directorului artistic de la Jocurile Olimpice. Thomas Jolly, acuzat că a batjocorit un moment sacru pentru creștini
13:55 - Patru astronauți blocați în Spațiu, pe ISS, după problemele tehnice ale Starliner, s-au întors în sfârșit pe Pământ
13:40 - Rareș Bogdan: România trece prin transformări uluitoare. Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR și nici să fragilizăm această graniță unde suntem ostași străjeri pentru Europa și NATO (VIDEO)
13:39 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este inadmisibil să vii din serviciile secrete să intri în politică sau foști politicieni să intre în serviciile secrete”
13:19 - Rareș Bogdan: Avem cel mai pregătit om care să asigure echilibru în următoarea perioadă de cinci ani de zile a României, generalul Ciucă. Alianța dintre PSD și AUR nu e o curiozitate pentru noi (VIDEO)
13:18 - Un senator din SUA a murit la câteva săptămâni după ce a căzut într-o piscină goală în timp ce conducea o mașină de tuns iarbă. El va apărea pe buletinele de vot
13:18 - Scandal la Episcopia Sălajului: Vicarul instituției, reținut după ce ar fi furat din vistierie o sumă uriașă de bani
12:54 - Pensionarii care vor primi o pensie mai mică sau deloc în noiembrie. Ce spune Casa de Pensii despre aceste cazuri