În momentul în care Europa își asigură nevoia de gaze naturale, problemele legate de creșterea prețurilor la energie o să dispară, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, joi seară, pe B1 TV, la Actualitatea cu Tudor Mușat.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Oficialul a explicat că tranziția energetică nu se poate face de azi pe mâine.
„Nu poți să spui că energia nucleară este neapărat energie verde, nu poți să spui că energia din gaze naturale este energie verde, pentru că este cu emisii, dar în momentul în care n-ai cu ce să înlocuiești aceste capacități de producție nu poți să spui mâine le închid. Cu siguranță, emisiile trebuie scăzute în primul și în primul rând prin reducerea producției bazate pe cărbune, prin reducerea fosilului treptat și prin investiții în celelalte alternative. Altfel, nu se poate. Trecerea aceasta nu se poate face de azi pe mâine, trebuie să se facă în zeci de ani, cu investiții bine țintite, cu destinație clară, astfel încât celelalte capacități să crească. De aceea, de exemplu, noi, prin AFM, susținem fotovoltaicele la gospodării astfel încât prosumatorii, acele gospodării care își produc cantitatea de energie, să devină nu neapărat independenți, dar să ia o povară de pe umerii sistemului național”, spune Tanczos Barna.
Întrebat cât estimează că ne vom mai confrunta cu problema prețurilor la energie, el a afirmat: „În momentul în care Europa își asigură nevoia de gaze naturale, problemele o să dispară. Odată cu ieșirea din iarnă, reducerea presiunii din partea zonei rezidențiale, o să scadă. (…) O să urmeze altă iarnă, pentru care trebuie să ne pregătim și va trebui să ne pregătim cu rezerve, trebuie să ne pregătim cu capacități pe care să le autorizăm.
„Va trebui să creștem capacitățile de producție la hidro, chiar dacă în anumite situații trebuie să modificăm legislația și să permitem acele capacități, de exemplu, în zona Natura 2000, pentru că trebuie să compensăm cu alte terenuri care intră sub protecție strictă, trebuie să compensăm cu alte zone Natura 2000 acolo unde se poate și acolo unde avem zone unde se pot construi noi capacități de producere a energiei verzi, pe hidro, acolo trebuie să găsim soluții”, a adăugat ministrul.