Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susține că rețeaua de monitorizare a radioactivități din România este funcțională, iar de la începutul războiului din Ucraina nu au fost înregistrate valori mai mari decât de obicei, transmite News.ro.
Oficialul susține că a discutat și cu ministrul ucrainean al Mediului, care l-a asigurat că și sistemul ucrainean de monitorizare a radioactivității este funcțional.
„Avem o reţea de monitorizare a radioactivităţii în România, o reţea funcţională, o reţea care validează datele măsurate în perioadele de criză zi de zi. Aşa a făcut, în ultima perioadă, şi atunci când au fost acele probleme în jurul Cernobîlului, la începutul războiului, şi acum în ultimele săptămâni, când la Zaporojie au apărut aceste tensiuni, aceste bombardamente. Am vorbit de mai multe ori şi cu ministrul ucrainean al Mediului, dânsul ne-a asigurat că sistemul lor de monitorizare este funcţional”, a spus oficialul, joi seară, la TVR.
„Este un lucru extrem de important pentru că şi ei transmit datele la Centrul European unde se colectează toate aceste date de la toate ţările din Europa. Nu au fost creşteri de valori niciodată. De la începutul războiului, nu am măsurat valori mai mari decât de obicei”, a continuat el.
Situația centralei nucleare de la Zaporojia, cea mai mare din Europa, a fost abordată și în convorbirea pe care au avut-o joi președintele american Joe Biden și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat Casa Albă, care consideră că Rusia ar trebui să fie de acord cu crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei.
„Eu sper să se calmeze spiritele măcar în jurul centralei pentru că reprezintă un pericol real pentru toţi cei care locuim în jurul statului Ucraina şi să găsească un modus vivendi măcar în timpul războiului să nu se afecteze acea regiune”, a mai spus Tanczos Barna.