Guvernul va adopta o hotărâre pentru a limita numărul de puncte de trecere a frontierei care pot fi tranzitate de transporturile de deșeuri reciclabile, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna, care spune că în cazul altor tipuri de deșeuri legislația interzice exportul și importul între statele UE, transmite News.ro.
La nivelul UE, spune oficialul, există o directivă care obligă statele membre să permită comerțul cu deșeuri reciclabile.
„În România problema apare în momentul în care aceste cantităţi nu sunt urmărite pe traseu şi nu avem o trasabilitate clară a acestora, şi nu ştim dacă ajung la reciclare, dacă ajung la o companie autorizată să desfăşoare o activitate legală de reciclare a materialelor respective. (…) Dinainte să pice guvernul precedent am avut Hotărâre de Guvern pregătită cu cele 15 puncte de trecere a frontierei care se stabilesc pentru a fi limitat numărul acestora, unde poate intra material reciclabil în România, pentru reciclare, pentru că deşeu în sensul adevărat al cuvântului nu are voie să plece din niciun stat membru în alt stat membru, pot pleca doar cantităţi de materiale reciclabile”, a explicat Tanczos Barna, joi seară, la Antena 3.
Potrivit ministrului, același HG va institui și trasabilitatea obligatorie de la graniță până la locul în care se face reciclarea, astfel încât autocamioanele încărcate cu deșeuri să nu aibă posibilitatea de a se deplasa fără GPS.
În ciuda legislației, a continuat Tanczos Barna, unele firme încearcă să introducă în România și alte tipuri de deșeuri. În 2021, Garda de Mediu a făcut mai bine de 2.400 de controale privind deșeurile care intră în țară, context în care peste 140 de transporturi au fost întoarse de la graniță.
„Există acţiuni concertate ale autorităţilor pentru a opri acest fenomen. (…) Există acest fenomen, nu-l neagă nimeni, este o luptă continuă împotriva celor care fac asemenea ilegalităţi. Putem spune că există o crimă organizată în acest domeniu”, a adăugat ministrul Mediului.
Tanczos Barna a fost invitatul lui Tudor Mușat la „Actualitatea”, miercuri seară, pe B1 TV, unde a abordat mai multe subiecte, printre care procedurile de infrigement cu care se confruntă România, situația centralelor de apartament și reînnoirea parcului auto.