Tanczos Barna: Am intrat într-o spirală nesustenabilă în ce privește creșterile constante ale cheltuielilor de personal / La foarte multe Consilii Județene lucrurile au scăpat foarte mult de sub control (VIDEO)

Tanczos Barna: Am intrat într-o spirală nesustenabilă în ce privește creșterile constante ale cheltuielilor de personal / La foarte multe Consilii Județene lucrurile au scăpat foarte mult de sub control (VIDEO)
Tanczos Barna (UDMR), ministrul Finanțelor. Sursa foto: Tanczos Barna / Facebook

Tanczos Barna (UDMR), ministrul Finanțelor, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că „suntem pe un trend descrescător pe dobânzi, în ce privește împrumuturile pe care le contractează România”. Ministrul a vorbit despre veniturile în creștere la bugetul de stat, dar și despre cheltuielile mari mai ales „din cauza majorărilor salariale aprobate în 2024”.

Tanczos Barna, despre cheltuielile cu plata salariilor la stat

Ministrul Finanțelor a declarat că la „foarte multe” Consilii Județene „lucrurile au scăpat foarte mult de sub control și sunt multe cheltuieli nejustificate pe personal și funcționare”.

„La ministere, pe funcționare cu siguranță e loc de mai bine – și acolo am început deja reducerea cheltuielilor – și cheltuielile de personal care apasă pe bugetul pe 2025, din cauza majorărilor salariale aprobate în 2024. De acest lucru nu putem scăpa. E motivul pentru care pentru 2025 au fost înghețate salariile, pentru că am intrat într-o spirală nesustenabilă în ce privește creșterile constante ale cheltuielilor de personal”, a mai declarat Tanczos Barna, în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, pe B1 TV.

Ministrul Finanțelor, despre încasările la stat: Avem primele semnale pozitive

„Pe partea de venituri, avem primele semnale pozitive pe încasări. Avem creșteri semnificative de încasări din impozitul pe salarii. E un lucru foarte bun pentru că toate creșterile de salarii se reflectă și în încasările pe impozit și contribuțiile la asigurările de sănătate și la CAS. Asta demonstrează eficiența sistemului de colectare pe partea de salarii și impozit pe salarii.

TVA-ul crește, de asemenea, în valoare brută undeva cu 4% față de anul trecut. E o creștere timidă. Sunt convins că evoluțiile din noiembrie-decembrie, evoluțiile politice, au afectat investițiile din această perioadă, inclusiv consumul, și lucrurile par să pornească din februarie, când și pe plan internațional am început să ne recăpătăm încrederea necesară pentru a reduce dobânzile. Suntem pe un trend descrescător pe dobânzi, în ce privește împrumuturile pe care le contractează România”, a mai declarat Tanczos Barna, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`