Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, este de părere că nominalizarea unui premier tehnocrat la ora actuală nu are foarte mari şanse de reuşită. Totodată, oficialul român, al cărui nume a fost vehiculat pentru ocuparea postului de premier, susţine că un guvern trebuie să rămână politic, pentru stabilitate, dar că poate atrage specialişti din mediul academic sau de afaceri, care să aducă valoare adăugată actului politic.
„Orice om trebuie să beneficieze de susţinere politică pentru a promova programele în Parlament. Cred că cel mai important acum este să arătăm că reprezentanţii clasei politice pot să definească obiectivele şi să le ducă mai departe”, a declarat Mihai Tănăsescu, pentru Mediafax.
Reprezentantul României la FMI a amintit că nu este pentru prima dată când se ia în discuţie ideea unui premier tehnocrat. Tănăsescu susţine că, în general, sunt vehiculate anumite nume atunci când există o aşteptare pentru schimbarea clasei politice.
„Componenta socială trebuie bine orientată spre persoanele care într-adevăr au nevoie. A confunda social-democraţia cu populismul este o mare greşeală, nu putem promite ce nu putem face, ci trebuie să facem ceea ce într-adevăr putem”, a mai spus Tănăsescu, precizând că a fost şi rămâne social-democrat, dar unul care împărtăşeşte valori precum economia de piaţă, sau disciplina financiară.
Săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu a avut mai multe întâlniri la care au luat parte reprezentanţi ai PDL la nivel local şi central. Totodată, şeful statului a discutat şi cu reprezentanţi ai UDMR şi UNPR, precum şi cu liderul grupului minorităţilor.
În urma declaraţiilor unor surse democrat-liberale, conform cărora premierul Emil Boc ar urma să fie schimbat la şefia Guvernului, în presă au fost vehiculate mai multe nume de premier, printre care şi cel al reprezentantului României la FMI. Mugur Isărescu, Cristian Popa şi Călin Georgescu au fost alte variante enumerate în mass-media.