Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Semnificație, legende și tradiții cu ocazia acestei sărbători creștin ortodoxe

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Semnificație, legende și tradiții cu ocazia acestei sărbători creștin ortodoxe

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul, prăznuităpe 29 august, este ultima mare sărbatoare din anul bisericesc, pentru căpe 1 septembrie începe un nou an don punct de vedere religios.Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, cel ce a anunţat venirea lui Hristos, propovăduind „vestea cea bună” a Întrupării Sale, este singurul sfânt căruia Biserica Ortodoxă Română i-a închinat o zi specială de post.

Ioan Botezatorul – ultimul mare profet al Vechiului Testament

Ioan Botezătorul, una din figurile centrale alecreștinismului, a trăit în urmă cu 2000 de ani, fiind contemporan cu Iisus Hristos. Predicator și botezător pe malurile râului Iordan, înainte-mergător, vestitor şi botezător lui Iisus, Ioan este numit de către acesta „cel mai mare dintre cei născuți din femei”. Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinții săi avându-i dedicate anual mai multe zile de sărbătoare.

Istoria Bisericii il consemneaza peSfântului Ioan Botezatorulca ultimul mare profet al Vechiului Testament, cel care a facut trecerea spre perioada Noului Testament. In Scriptura, Sfantul Ioan este infatisat drept un mare ascet, imbracat in haina de par de camila, mancand lacuste si miere salbatica.

oan Botezătorul a fost un sol care a pregătit calea Domnului, așa cum ne încredințează evangheliile, întorcând oamenii spre puritate și înțelepciune.

Din Sfânta Scriptură aflăm că împăratul Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naștere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Deoarece se temea ca Sf Ioan să învie, Irod a dat ucenicilor doar trupul. Astfel, corpul sfântului a fost îngropat în Sevastia, iar capul în curtea lui Irod, la mare adâncime.

Semnificaţii și tradiții în ziua Tăieriicapului Sfântului Ioan Botezătorul

În ziua de 29 august, când prăznuim Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, există credinţa în popor că nu trebuie să se folosească cuţitul, totul se rupe cu mâna.

În popor se vorbește şi de începerea unui post, numit „de la cruce până la cruce”, un post care ţinea pana pe 14 septembrie (Înălţarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creştin, care ar avea rolul de a-i curăţi pe cei care au săvârşit omoruri sau alte păcate grave, scrie crestinortodox.ro.

Tot în popor este întâlnită şi interdicţia de a tăia şi mânca fructe şi legume cu formă rotundă. Aceste obiceiuri nu au legătură cu Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie, deci, nu trebuie respectate.

Legende legate de Sfântul Ioan Botezătorul

In popor exista numeroase legende despreSfântulIoan Botezătorul. O asemenea legenda il infatiseaza pe Sfantul Ioan ca pe un singuratic care se refugiaza intr-o padure pentru reculegere si rascumpararea pacatelor. De aici pleaca uneori, cu crucea in mana, in lume. Asa s-a intalnit cu Iisus.

Intr-o alta legenda, Dumnezeu il indrageste nespus datorita modului extrem de simplu in care-si facea rugaciunea si tocmai de aceea il alege sa-i boteze fiul.

In zonele de sud ale Romaniei se crede caSfântulIoan Botezătoruleste unul dintre sfintii cei mai apropiati de Dumnezeu, in timp ce bucovinenii il considera – alaturi de Sfantul Neculai – patronul pruncilor, cel ce are grija ca acestia sa nu moara nebotezati.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`