Ministrul pentru afaceri europene din Ungaria, Szabolcs Takács, acuză instituţiile Uniunii Europene că terorizează statele membre care au opinii diferite de cele ale Bruxellesului şi că au început o vânătoare de vrăjitoare. Duminică, în Consiliul Național al PSD, Liviu Dragnea a acuzat Uniunea Europeană că discriminează România și a dat drept argument faptul că în cazul țării noastre încă este menținut Mecanismul de Cooperare și Verificare, deși alte state membre sunt mult mai corupte.
”Parlamentul European îşi înţelege greşit menirea când începe o vânătoare de vrăjitoare la adresa unor state membre, când ne tratează discriminatoriu şi refuză să ia în considerare probleme similare din alte state membre. Nu e deloc corect. Parlamentul European ar trebui să aibă rolul de a proteja interesele cetăţenilor Uniunii Europene. Dar în loc să facă asta, terorizează politic. Marginalizează ţările cu opinii diferite sau vin cu o părere opusă pentru a da impresia unei dezbateri democratice. Desigur, noi respingem astfel de practici şi suntem de acord cu abordarea României pe timpul preşedinţiei. Şi anume intenţia de a înlătura dublul standard dintre statele membre şi Uniunea Europeană”, a declarat Szabolcs Takács, pentru Digi24.
Cartea discriminării de către UE a fost jucată și de șeful PSD, la Consiliul Național al partidului din weekend. Ce a declarat Liviu Dragnea atunci:
”Prea multă vreme România a fost păcălită şi ţinută-n chingi cu MCV. MCV a plecat de la patru ţinte şi aceste patru ţinte iniţiale au scăzut până au ajuns până la 14-18. Deci MCV este ca linia orizontului. Cu cât te apropii de ea, ea păstrează aceeaşi distanţă. (…)
Cazuri de corupţie mare la noi nu prea am văzut. Am văzut în alte ţări din Europa fraude bancare, prejudicii de miliarde euro şi nu am văzut oameni condamnaţi. Am văzut că Adrian Năstse a fost condamnat pe prejudiciu zero. (…) Din acest motiv e România o ţară coruptă? Nu cumva construcţia e făcută pentru ca oricine care ar vrea să pună problema româneşte să aibă gura închisă? De ce niciun oficial european nu a scos o vorba despre protocoalele ilegale între sevicii şi justiţie? Drepturile fundamentale ale omului nu mai e principiu fundamental pe care s-a construit UE?
Absenţa mea de la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni. Nu poate să-mi ceară nimeni să mă bag în poză cu cineva care duşmăneşte România. Nu mă bag în poză cu oameni care fac rău ţării mele. Să nu avem limbaj dublu: facem poze şi a doua zi zice că ne duce la nu știu ce tribunal internaţional. (…)”.
În aceeași ședință PSD, Călin Popescu Tăriceanu a acuzat și el Uniunea Europeană că folosește un dublu standard: ”Nu ma mira ca romanii spun ca tara e tratata incorect si Romania este tratata ca o tara de mana a doua. (…) E cazul sa promovam o Uniune fara dubla masura, fara cetateni de mana a doua. E singura agenda si strategie prin care tara isi poate asigura dezvoltarea. Asta e programul sustinut de PSD-ALDE: o Europa cu o singura viteza”.
De altfel, pe 26 septembrie, asemenea lui Dragnea, Tăriceanu susținea că sunt state în Uniunea Europeană mai corupte decât România: ”În România nu există nici un caz de mare corupție. În Olanda, care ne dă sfaturi, banca ING a fost amendată cu 900 milioane de euro pentru spălare de bani. În Danemarca, o bancă a fost amendată cu suma-record de un miliard de euro pentru spălare de bani. În Germania, grupul Volkswagen a plătit zeci de miliarde de euro pentru corupția din scandalul emisiilor de noxe. În România nu există astfel de situații. Există patru cazuri de înalți demnitari care au fost condamnați pentru dare sau luare de mită. Patru din 4.000 de dosare. Restul, dosare făcute pe subiectul drag al DNA, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, participare improprie la abuz în serviciu și toate formele pe care le-au mai inventat în așa fel încât să facem acest scor impresionant”.
Pe 12 decembrie, în Parlament, premierul Viorica Dăncilă a declarat că România, odată ce va prelua președinția Consiliului UE, va avea ca prioritate asigurarea unui tratament egal pentru toate statele în interiorul UE: ”Nu în ultimul rând vorbim de coeziune politică, prin care înțeleg tratament egal și standarde unice și echitabile pentru toți cei care aparțin acestei familii Europene. La fel ca oricare stat membru, România își dorește să fie tratată cu respect și să se bucure de drepturi egale în cadrul acestei Uniuni. Respect înseamnă aici tratament echitabil, participare reală la deciziile majore și luarea în considerare a pozițiilor exprimate de fiecare stat membru. Respectul reciproc între statele Uniunii nu trebuie să se regăsească doar în Tratatul European și în directivele europene, ci și în atitudinea și în dialogul purtat de instituțiile europene și statele membre”.