Sute de români sunt blocați în Ungaria din cauza ninsorii: Ministrul ungar de Interne a declarat stare de urgență

Publicat: 15 03. 2013, 13:41
Mai mulţi români sunt blocaţi în vestul Ungariei din cauza viscolului, informează Ministerul român de Externe. Potrivit informațiilor remise agenției Mediafax, numărul românilor aflaţi în tranzit în Ungaria...

Mai mulţi români sunt blocaţi în vestul Ungariei din cauza viscolului, informează Ministerul român de Externe. Potrivit informațiilor remise agenției Mediafax, numărul românilor aflaţi în tranzit în Ungaria rămaşi blocaţi din cauza închiderii autostrăzilor M1 şi M7 şi altor drumuri pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile este de ordinul sutelor, fiind cel puţin şase autocare cu pasageri români în această situaţie.

„Până în acest moment misiunea diplomatică din Budapesta a primit numeroase solicitări din partea cetăţenilor români blocaţi pe autostrăzile M1 şi M7. Majoritatea cetăţenilor români solicită informaţii cu privire la perspectiva deblocării şoselelor (…) Numărul estimat al cetăţenilor români blocaţi pe şoselele ungare este de ordinul sutelor. Sunt şi şase autocare blocate care se află în contact cu ambasada”, informează MAE.

Ambasada de la Budapesta a primit cel puţin 70 de apeluri de la emiterea alertei meteo în cursul zilei de joi.

Un microbuz în care s-ar afla şi opt cetăţeni români este blocat de ieri pe o autostradă din Ungaria, după ce circulaţia în zonă a fost oprită din cauza ninsorilor abundente. Potrivit Ministerului Român al Afacerilor Externe, un oficial al Consulatului Român se află la faţa locului pentru a oferi asistenţă cetăţenilor români.

Între timp, ministrul ungar de Interne Sandor Pinter a declarat stare de urgenţă în ţară, din cauza intemperiilor.

Ninsori puternice, viscolul, poleiul şi frigul au cauzat atât întreruperea alimentării cu energie electrică, blocarea accesului în mai multe localităţi şi întreruperea furnizării unor servicii importante, cât şi producerea unor accidente în întreaga ţară, în ultimele 24 de ore.

O serie de trenuri fie au oprit, fie înregistrează întârzieri de până la două ore, majoritatea în zona de vest şi nord a ţării, a anunţat compania feroviară MAV.

MAE recomandă cetăţenilor români care urmează să se deplaseze pe teritoriul acestui stat să aibă asupra lor provizii de alimente, combustibil şi pături.

Serviciul Naţional Ungar de Meteorologie a extins codul roşu de viscol şi rafale puternice de vânt, emis la data de 14 martie 2013, valabil pentru judeţele Komarom-Eszergom, Fejer, Veszprem, Somogy şi Zala, situate în partea de vest a Ungariei, şi asupra judeţului Borsod-Abauj-Zemplen, situat în partea de nord-est a Ungariei.

În toate celelalte judeţe ale Ungariei a fost emis cod portocaliu şi galben de ploi, ninsori şi vânt.

Stare de urgență în Ungaria din cauza ninsorilor abundente

Embed: