Surse: Voucherele de vacanță pentru bugetari nu se mai dau. Salariile și sporurile angajaților de la stat vor fi plafonate. Ce se întâmplă cu pensiile
Premierul Florin Cîțu le-a spus liberalilor, la şedinţa Biroului Executiv al PNL, că săptămâna viitoare va trimite Legea bugetului de stat în Parlament. Proiectul nu va mai include o serie de cheltuieli, tocmai pentru a se face economii la buget.
Potrivit surselor citate de stiripesurse.ro, Cîțu a anunțat că vor fi eliminate voucherele de vacanță pentru bugetari pentru că nici măcar nu au fost cheltuite cele de pe 2019 și 2020.
De asemenea, Guvernul vrea să plafoneze salariile bugetarilor, dar și o serie de sporuri, și va umbla serios la indemnizația de hrană a bugetarilor, mai spus aceleași surse.
Guvernanții mai plănuiesc să plafoneze subvențiile acordate studenților.
Pensiile urmează să fie indexate cu rata inflației și cu până la 50% din salariul mediu brut pe economie.
Guvenrul Cîțu ar vrea astfel să facă o economie la buget de aproximativ 9 miliarde de lei.
Modificările vor fi trecute sub forma unor amendamente în Parlament sau prin Ordonanțe de Urgență separate. Ele urmează să fi discutate și cu partenerii de coaliție – USR-PLUS și UDMR.
Premierul Florin Cîțu, despre bugetul pe 2021
Luni, înainte de începerea ședinței, premierul Florin Cîțu a anunțat că proiectul de buget este gata și va fi pus în dezbatere publică marți sau miercuri. În cazul sporurilor pentru bugetari, a precizat el, va fi vorba de o plafonare.
Întrebat dacă sporurile bugetarilor vor fi eliminate sau mai degrabă plafonate, prim-ministrul liberal a răspuns: „Despre aceste amendamente vorbim, ele există, ori în ordonanță, ori vor fi în Parlamentul României. E vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o lege a salarizării, care va lega sporurile de performanță în sectorul public”.
Cîțu a mai spus că nu a primit până acum planurile de restructurare de la șefii companiilor de stat care înregistrează pierderi: „Nu, nu și v-a spus că restructurarea se poate face în două feluri: ori vin ei cu un plan de restructurare ori facem cum am făcut anul trecut – limităm subvențiile numai către companiile care sunt profitabile și altele trebuie să vină cu planul de restructurare”.
Precizările vin în contextul în care, la începutul lunii trecute, Cîțu anunțase că firmele de stat care înregistrează pierderi vor primi bani de la bugetul de stat numai în baza unui plan de restructurare sau reformă.