România va primi „cel mult jumătate din bani” pe cererea numărul 3 de plată din PNRR, în valoare de aproape 2,7 miliarde de euro, deoarece nu a îndeplinit mai multe jaloane aferente acestei cereri, informează Economedia, care citează mai multe surse. Informația a fost confirmată parțial de Adrian Câciu (PSD), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Cererea de plată numărul 3 a fost depusă de România în decembrie anul trecut, dar nici acum nu a fost aprobată deoarece Comisia Europeană a considerat că nu toate jaloanele au fost îndeplinite.
Potrivit datelor obținute de Economedia, România urmează să primească în această perioadă o nouă scrisoare cu observații de la Comisia Europeană.
Ministrul Adrian Câciu a admis că va fi o plată parțială pe cererea 3, dar nu a vrut să confirme că va fi jumătate din sumă: „La cuantum, vom vedea, statul membru are dreptul să facă observații, pentru că acest cuantum se stabilește pe baza unei metodologii oficiale aprobate de Comisie potrivit deciziei COM(2023) 99”.
Acesta a mai susținut că „banii suspendați nu se pierd” și că „România va avea la dispoziție încă 6 luni pentru rezolvarea neconformităților”.
Comisia Europeană susține că România nu a îndeplinit corect jaloanele din PNRR privind regimul microîntreprinderilor și reforma companiilor de stat.
Anul trecut, coaliția PSD-PNL a decis scăderea pragului de încadrare la impozitul pe venitul microîntreprinderilor, de la 1 million de euro la 500.000 de euro. Numai că reprezentanții Comisiei spun că pragul e în continuare prea ridicat și trebuie scăzut până la finalul acestui an.
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat recent că trebuie să existe o decizie politică dacă jalonul va fi dus la îndeplinire sau România va renunța la banii din PNRR aferenți lui.
Comisia Europeană a mai reproșat numirile la AMEPIP, super-agenția guvernamentală care gestionează toate companiile de stat, acestea fiind suspectate de incompatibilitate și conflict de interese.
Ciolacu a declarat că la AMEPIP se va relua procedura de recrutare de la capăt, iar „în momentul în care se va închide procedura, se va considera jalonul închis”.