Surse: Premierul Ciolacu va cere oficial Ucrainei și Republicii Moldova să comunice motivele pentru care George Simion (AUR) are interdicție de intrare în cele două țări

Surse: Premierul Ciolacu va cere oficial Ucrainei și Republicii Moldova să comunice motivele pentru care George Simion (AUR) are interdicție de intrare în cele două țări
George Simion, președintele AUR. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, va cere oficial autorităților din Ucraina și Republica Moldova să comunice motivele pentru care George Simion, liderul AUR, are interdicție de intrare în aceste două țări. De asemenea, Ciolacu urmează să discute pe această temă cu omologii Dorin Recean și Denîs Șmîhal, informează G4Media, care citează surse guvernamentale.

George Simion are interdicție de intrare în Republica Moldova încă din 2015, iar în 2021 a încercat fără succes să intre pe teritoriul acestei țări. De asemenea, el are interdicție pe trei ani să intre în Ucraina. Măsura expiră în martie anul acesta.

Acuzații că Simion (AUR) e omul rușilor

Obozrevatel.com, publicație ucraineană de limba rusă, a scris în aprilie anul trecut despre întâlnirile pe care liderul AUR le-ar fi avut cu rezidentul FSB de la Cernăuți.

Un general ucrainean din serviciile de spionaj a declarat că un ofițer al serviciului secret SBU, care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici, a confirmat cel puțin o întâlnire a lui Simion cu serviciile speciale rusești.

„În ceea ce privește un alt politician român, deputatul George Simion, și contactele sale cu reședința serviciilor speciale rusești din Ucraina, (generalul) Skipalski a declarat că un ofițer SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o astfel de întâlnire”, scrie publicația ucraineană.

Obozrevatel a mai notat, citând o sursă din cadrul serviciului de securitate ucrainean, că George Simion nu a mai fost lăsat să intre în Ucraina din 2021 iar interdicția este valabilă până în martie 2024.

„Am făcut parte din categoria ofițerilor care au fost preocupați de relaxarea regimului de contraspionaj în Ucraina cu mult înainte de confiscarea Crimeei noastre. Pe vremea lui Ianukovici (…) Ucraina a fost transformată într-un teritoriu în care serviciile speciale rusești se întâlneau în deplină liniște și pace. De aceea, permiteau în mod absolut o astfel de activitate (a lui Simion cu serviciile speciale rusești. – n.r.)”, a declarat Skipalski.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat că Simion are interdicție de a intra în Ucraina până în martie 2024.

De asemenea, Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova, a confirmat că interdicția pe care a primit-o George Simion, acum liderul AUR, în 2015 de a intra în Republica Moldova a pornit de la informații obținute de serviciile de securitate de la Chișinău că acesta „avea contacte cu serviciile speciale rusești”. Simion a primit interdicție să intre în Republica Moldova și în 2018, aceasta fiind valabilă până în 2024, pentru că ar fi încălcat ordinea publică.

De asemenea, Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, a declarat anul trecut că George Simion a avut o întâlnire, în urma că 12 ani, cu un șef al seviciul secret rusesc FSB. El a precizat că avea informația de la directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova de la acea vreme, care „era foarte bine informat”.

„Atunci când George Simion a fost expulzat din R. Moldova, în 2015, eu am avut o reacție un pic așa, mai nervoasă, la acest act pe care l-au făcut autoritățile moldovenești și am vorbit cu dl director al SIS-ului (Serviciul de Informații și Securitate), fiindcă ne cunoșteam foarte bine și l-am întrebat franc, tranșant și cu un pic de supărare de ce a îndrăznit să-l expulzeze din Moldova pe un mare patriot, un unionist, un om care a venit să ne ajute.

Și mi-a spus foarte deschis că noi nu știm nimic de George Simion, că Simion nu e cine credem noi că e și cine pretinde că e. Ori îl monitoriza pe Simion, ori pe rezidentul FSB-ului de la Cernăuți și a nimerit și el acolo, dar SIS-ul din Moldova a primit informații din Ucraina despre o întâlnire pe care a avut-o Simion la Cernăuți.

Eu am vorbit cu directorul SIS doar despre o întâlnire dar câte au fost? Dacă au mai fost. Nu se știe…”, a declarat Șalaru anul trecut, pentru B1 TV.

Cum răspunde George Simion (AUR) acuzațiilor că e omul Rusiei

Liderul AUR a respins acuzația, spunând despre fostul ministru moldovean că e o „conservă”: „A ieșit o conservă de la Chișinău să spună că Simion s-a văzut cu șeful securității din Rusia la Cernăuți. Minciună. Nu m-am văzut în viața mea cu Tcaciuc de care zice Șelaru, nici cu șeful spionajului rusesc”.

Și AUR a emis un comunicat în care a respins acuzația: „Memoriile unui fost ministru din perioada trista în care Republica Moldova era condusă de controversatul Vladimir Plahotniuc demonstrează că imaginația acestuia ii joaca aceleași feste acum, ca și în vremea când își îndeplinea mandatul oficial la curtea unui oligarh aflat acum pe fugă. Domnul președinte Simion este parlamentar al României, este un politician deschis oricărui dialog și, spre deosebire de domnul Șalaru și personajele din proza sa fantastica, are o biografie publica lipsita de pete sau tonuri de gri”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)