Decizia de impunere a unui prag pentru abuzul în serviciu a fost luată la ședința liderilor coaliției de duminică seară, de la Vila Lac. Propunerea ca pragul să fie de 250.000 de lei a fost elaborată neoficial la Ministerul Justiției și comunicată Senatului, tot pe căi neoficiale, de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu (PNL), informează G4Media, care citează mai multe surse. Liderului UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, susținut de Marian Neacșu și Robert Cazanciuc, ambii de la PSD, ar fi susținut un prag mai mare, de 100.000 de euro, mai spun sursele citate de G4Media.
La ședința coaliției de duminică seară au participat liderul PSD, Marcel Ciolacu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu (PSD), Robert Cazanciuc, senator PSD, liderul PNL Nicolae Ciucă, ministrul de interne Lucian Bode (PNL), ministrul justiției, Cătălin Predoiu (PNL), liderul UDMR, Kelemen Hunor și deputata UDMR Rozalia Biro. Ciolacu ar fi ajuns mai târziu, împreună cu Alfred Simonis (PSD), după discutarea subiectului.
Surse liberale au declarat pentru G4Media că președintele UDMR, Kelemen Hunor, susținut de PSD-iștii Neacșu și Cazanciuc, a propus un prag de 100.000 de euro. Liderul UDMR, însă, a negat acest lucru și a susținut că toți liderii coaliției ar fi spus la întâlnire că propunerea trebuie să vină de la Ministerul Justiției și să fie susținută de majoritatea parlamentară.
„Nu este adevărat. Nimeni nu a propus niciun prag. Predoiu a primit sarcina să vina luni cu o soluție”, a declarat Kelemen Hunor.
Și liderii PSD consultați de G4Media au afirmat că nu s-a discutat despre un prag de 100.000 de euro.
Sursele G4Media au mai susținut că la întâlnirea liderilor coaliției de duminică, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu (PNL), a propus ca pragul să fie de 50.000 de euro (deci cât s-a votat în Senat), cu argumentul că e și pragul stabilit pentru evaziunea fiscală pentru a fi considerată infracțiune. El ar fi fost susținut de colegii săi PNL-iști, nu și de PSD-iști, care au optat pentru varianta UDMR – prag de 100.000 de euro.
Cătălin Predoiu n-a putut fi contactat pentru un punct de vedere.
Potrivit unor surse din Guvern, Ministerul Justiției nu a trimis formal la Parlament o propunere cu prag pentru abuzul în serviciu, dar amendamentul privind pragul de 250.000 de lei a fost, totuși, elaborat la nivelul Ministerului Justiției, fără să fie asumat instituțional.
Nu e clar în aceste condiții cum a trimis Predoiu propunerea către Senat și prin ce metodă. Potrivit informațiilor G4Media, a fost o comunicare personală, nu una instituțională.
Amendamentele la proiectul de modificare a Codului Penal, între care li cel privind pragul pentru abuzul în serviciu, figurează în raportul Comisiei Juridice ca fiind asumate de membri PSD, PNL și UDMR, deci nu e clar cine anume a venit cu propunerea.
Secretarul Comisiei Juridice din Senat, senatoarea PSD Laura Moagher, a declarat că amendamentele au fost prezentate de președintele Comisiei Juridice, PNL-istul Cristian Țâgârlaș.
Mai mulți liberali au spus că acesta nu a făcut decât să preia amedamentele decise duminică de liderii coaliției. Țâgârlaș însuși a afirmat că a primit amendamentele pe mail, dar a evitat să precizeze cine a fost expeditorul.
Proiectul de lege urmează să ajungă la dezbatere și vot în Camera Deputaților. Între timp, Ministerul Justiției a propus, oficial, un prag de 9.000 de lei.