Surse: PNL nu vrea ca Sorin Grindeanu să primească un mandat în viitorul Guvern din cauza OUG 13 /Propunerile de premier cu care PSD și PNL merg la consultări la Cotroceni sunt președinții de partid

Publicat: 10 11. 2021, 10:19
Actualizat: 10 11. 2021, 10:25

Negocierile devin dificile între PSD și PNL pentru formarea noului Guvern, după prima rundă de discuții. Deși liderii celor două partide au declarat în spațiul public că nu a fost abordată în cadrul negocierilor împărțirea funcțiilor, ci obiective legate de programul de guvernare, potrivit surselor B1TV.RO, distribuirea mandatelor în viitorul Guvern creează deja tensiuni.

Ce condiții pun liberalii pentru formarea noului guvern

La discuțiile desfășurate marți la Parlament, PNL a comunicat social-democraților că nu vrea ca Sorin Grindeanu să primească un mandat în Guvernul viitor din cauza OUG 13, pentru că PNL ar fi asociat cu momentul care a scos sute de mii de români în stradă.

Pe de altă parte, PNL și PSD au agreat în ședinta de marți ca propunerile de premier cu care merg la consultarile cu președintele Klaus Iohannis sunt președintii de partid, Florin Cîțu, respectiv Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește opțiunea UDMR, Kelemen Hunor ar fi comunicat că e normal ca propunerea de premier a PNL să fie Florin Cîtu, în caz contrar existând riscul de rupere a partidului.

Marcel Ciolacu susține însă că Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose vor exercita mandate de miniștri în viitorul cabinet.

„E o situaţie atât de explozivă şi social, şi economic, şi sanitar încât nu mai avem timp să inventăm oameni în actul de guvernare”, a explicat Ciolacu.

Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD, a anunțat luni că liderii PSD au votat în Consiliul Politic Național pentru realizarea unei coaliții guvernamentale cu PNL. El a spus însă că PSD nu îl va accepta pe Florin Cîțu ca premier.

Florin Cîțu, după negocierile cu PSD

Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat marți, după megocierile cu PSD pentru formarea noului guvern, că există o discuție despre creșterea numărului de ministere. Vor fi maxim 20, a precizat el.

Întrebat dacă e posibilă creșterea numărului de ministere, Cîțu a răspuns: „E o discuție pentru extinderea numărului de ministere, maxim 20. Când vom ajunge la modul de împărțire a ministerelor, vom discuta, acum doar am discutat despre posibilitatea de a crește numărul de ministere la 20”.