Premierul Nicolae Ciucă (PNL) i-a cerut lui Florin Roman (PNL), ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, să clarifice acuzațiile de plagiat ce-i sunt aduse. În viziunea lui Ciucă, demisia ar fi un gest „onorabil”, susțin surse guvernamentale citate de Digi24.
Nicolae Ciucă i-ar fi cerut lui Florin Roman să vină cu explicații privind acuzațiile de plagiat ce-i sunt aduse legate de lucrarea sa de masterat. Mai apoi, premierul va lua o decizie în privința ministrului.
Aceleași surse mai susțin că gestul demisiei ar fi unul „onorabil” în acest caz, în viziunea lui Ciucă.
Totul a început după ce jurnaliștii de la Libertatea au scris că Florin Roman și-a trecut în CV lucrarea „Teoria sistemelor informaţionale”. Volumul nu poate fi găsit nici la editură, nici la Biblioteca Naţională, iar ministrul a spus că nu l-a găsit nici acasă.
Ulterior, el a precizat că „se creează o confuzie între publicarea unei cărţi şi o lucrare de cercetare ştiinţifică”: „lucrarea menţionată în CV-ul meu este rezultatul unor întâlniri şi discuţii zilnice, din perioada 2004-2006, cu profesorul conferenţiar universitar dr Titi Paraschiv, care, de altfel, a confirmat public acest lucru”.
Mai apoi, Roman a trimis ziarului Libertatea 10 pagini din lucrarea sa de master din 2012. Numai că toate sunt identice cu paginile dintr-un suport de curs din anul universitar 2007-2008 de la Universitatea Politehnică Timișoara, semnat de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu.
Ministrul Cercetării a respins acuzația de plagiat: „Plagiat înseamnă să îţi asumi parţial sau integral o lucrare ştiinţifică, ceea ce nu am făcut niciodată. Drept urmare, acuzaţia de plagiat la adresa mea e nefondată. Într-o lucrare de disertaţie de acum 10 ani am inclus o parte din suportul de curs, pus la dispoziţia studenţilor. La finalul disertaţiei, am inclus bibliografia folosită”
Florin Roman a mai spus că unii încearcă să-i caute „nod în papură”.
De altfel, Roman a declarat pentru B1 TV că „are conștiința împăcată” și că, oricum, „eu n-am ajuns ministru la beletristică”. Liberalul a mai afirmat că a început „să deranjeze” și că e „un avantaj” faptul că nu are legătură cu domeniul cercetării și digitalizării.