Surse: Ministrul Marcel Boloș le-a transmis liderilor PNL că o scrisoare a Comisiei Europene anunță tăierea fondurilor europene dacă România nu scade deficitul bugetar

Publicat: 03 07. 2023, 17:25
Foto simbol: Pixabay

Marcel Boloș, ministrul liberal al Finanțelor, le-a transmis, luni, celor din conducerea PNL că vinerea trecută a primit o scrisoare de la Comisia Europeană prin care erau avertizați că dacă nu scad deficitul bugetar, o parte din fondurile europene de coeziune le vor fi suspendate, informează G4Media, care citează mai multe surse liberale.

România, singura țară în procedură de deficit excesiv

România e singura țară din UE în procedură de deficit excesiv. A ajuns în această situație în 2020, după ce guvernările PSD – Dragnea au cheltuit peste încasări, deficitul bugetar sărind de 3%.

Izbucnirea pandemiei de coronavirus și blocajul economic generat au făcut ca și restul statelor UE să depășească acest plafon.

Dată fiind situația excepțională, oficialii de la Bruxelles au suspendat regula o vreme, dar acum aceasta a fost reinstituită. Treptat, toate țările din UE trebuie să se încadreze cu deficitele sub 3%.

Ce trebuie să facă guvernanții și ce au ”reușit” până acum

Pentru început, România s-a angajat să-și coboare deficitul pe anul acesta la 4,4%. Problema este că, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor, deficitul a ajuns deja la 2,32% din PIB doar după primele cinci luni din 2023.

Mai mult, acum două luni, la momentul demisiei de la conducerea ANAF, Lucian Heiuș susținea că există un deficit de încasări la bugetului statului de 8,9 miliarde de lei. Aceasta reprezintă diferența între încasările efective și cele programate de Ministerul Finanțelor pentru această perioadă. De altfel, acesta și analiștii economici, precum și USR au atras atenția că bugetul pe anul acesta a fost construit pe două minciuni: încasări intenționat supraestimate și cheltuieli intenționat subestimate.

Guvernul PSD – PNL, condus acum de social-democratul Marcel Ciolacu, trebuie să găsească soluții pentru creșterea încasărilor și acoperirea acestei găuri din buget. Este și contextul în care se discută despre eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din agricultură și construcții. Măsura a fost avansată de social-democrați, public a făcut aluzii și Marcel Boloș de la PNL, dar liberalii s-ar opune.