SURSE: Klaus Iohannis se va întâlni, marți dimineață, cu Ludovic Orban

SURSE: Klaus Iohannis se va întâlni, marți dimineață, cu Ludovic Orban
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis ar urma să se întâlnească, marți dimineață, cu liderul PNL, Ludovic Orban, potrivit unor surse politice, citate de Agerpres. Discuțiile dintre cei doi au loc la o zi după consultările pe care șeful statului le-a convocat la Palatul Cotroceni cu partidele care vor face parte din viitorul Parlament, consultări la finalul cărora Iohannis a anunțat că ”nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern”.

O nouă întâlnire între Iohannis și Orban după consultările de la Cotroceni

Rând pe rând, delegațiile PSD, PNL, USR PLUS, AUR, UDMR și minorităților naționale s-au prezentat, luni, la discuțiile cu șeful statului.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat la finalul discuțiilor că președintele Klaus Iohannis a recunoscut faptul că social-democrații au câștigat alegerile parlamentare. Totodată, Ciolacu a susșinut la consultări varianta unui guvern de uniune națională.

”Am insistat că România trece printr-o perioadă complicată, atât din punctul pandemiei, alcrizei sanitare, cât și a crizei economice, și nu ne permitem o majoritate, în Parlament, fragilă și considerăm în continuare că un guvern de uniune națională este cea mai bună soluție în acest moment pentru România. Normal, în această construcție politică, partidul care a câștigat alegerile trebuie să desemneze primul-ministru în persoana domnului Alexandru Rafila”, a declaratMarcel Ciolacu.

Pe de altă parte, Ludovic Orban, a susținut, în conferința de presă de după consultări, că liberalii nu sunt de acord cu participarea PSD la guvernare.

Nu suntem de acord cu nicio participare la guvernare a PSD. PSD a ținut în loc România 30 de ani, PSD, trei ani de zile după ce a primit încrederea populației în 2016, a făcut cu totul și cu totul altceva decât a promis românilor. Mai mult decât atât, PSD s-a comportat ca un partid care nu merită să dețină nicio părticică de putere în România”, a spus Orban.

Cât despre reprezentanții USR PLUS, aceștia au mers la Cotroceni cu propunerea de premier în persoana lui Dacian Cioloș.

“Am suținut propunerea de premier Dacian Cioloș tocmai pentru că pe parcursul discuțiilor, și în cadrul celor din weekend și cele de astăzi,USR PLUSa prezentat diverse soluții prin care această coaliție să fie una echilibrată care transmite mesajul credibil că stabilitatea următorului guvern este una asigurată. Dacian Cioloș este propunereaUSRPLUSpentru funcția de premier dacă PNL va opta pentru șefia Camerei Deputaților”, a spus Dan Barna, liderul USR.

Cei de la AUR au mers la consultări cu propunerea de premier în persoana lui Călin Georgescu.

„Propunerea AUR pentru postul de prim-ministru, văzând că partidele de pe locul 1, 2 și 3 nu au venit cu nume convingătoare, am hotărât noi să propunem țării un nume de prim-ministru, domnul Călin Georgescu”, a spus George Simion.

În timp ce liderul UDMR, Kelemen Hunor a susținut că cea mai bună variantă este cea a unei coaliții guvernamentale și parlamentare din care să facă parte PNL, USR PLUS șiUDMR, iar premierul ar trebui să vină partidul care a obținut cel mai bun scor la alegerile din 6 decembrie dintre formațiunile din această coaliție.

Klaus Iohannis: Intenționez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie

La finalul consultărilor de luni Klaus Iohannis a anunțat că va fi nevoie de o nouă rundă de discuții. De asemenea, șeful statului a spus că ședința de constituire a noului Parlament va avea loc pe 21 decembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`