România ar putea intra în Schengen în 2024, iar până la Crăciun am putea afla şi calendarul exact al aderării, spun surse oficiale citate de B1 TV. Decizia s-ar fi luat în cadrul unei întâlniri între preşedintele Iohannis şi cancelarul Nehammer.
Potrivit aceloraşi surse de pe lângă Palatul Cotroceni, în luna martie a anului viitor am putea intra în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, iar în luna octombrie şi cu cele terestre.
Ar fi fost purtate negocieri şi cu bulgarii să accepte o aderare în etape, mai ales în contextul în care Olanda a anunţat că îşi va ridica veto-ul în privinţa ei.
Subiectul a fost analizat de europarlamentarul Eugen Tomac, liderul PMP, într-o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru.
„E un semnal important anunțul Olandei, având în vedere că Olanda a avut obiecții destul de dure cu privire la Bulgaria. Practic, acum singura țară care blochează intrarea noastră în Schengen rămâne Austria, care pe lângă faptul că nu respectă tratatele UE, vine cu niște condiții absurde în plus.
Deci, din acest punct de vedere, mesajul transmis de olandezi e extrem de important, chiar dacă vine târziu, și rămâne de văzut cât de mult va reuși Comisia Europeană, autoritățile române și bulgare să pună presiune asupra lui Nehammer să-și schimbe poziția inflexibilă pe care o are și, evident, renunțarea la aceste condiții absurde.
Chiar dacă se va face în două etape (aderarea), e un pas înainte indiscutabil. Rămâne de văzut dacă acest calendar anunțat pe surse se va confirma. Dacă da, evident că pentru România ar fi o veste extraordinară și mă bucur că insistența noastră de a ține acest subiect pe ordinea de zi în mod constant începe să producă roade”, a declarat Eugen Tomac.
Acesta a mai spus că Austria nu e în măsură să ne pună nouă condiții de primire a migranților ilegali, în condițiile în care „tot UE spune că Austria nu respectă acordul Shengen privind returnarea; acesta e și motivul pentru care au și un număr exagerat de mare de migranți pe teritoriul lor”.
„Trebuie să rămânem fermi pe poziție, să nu acceptăm nicio condiție în plus. (…) Orice concesie e riscantă pentru că oricând orice țară poate veni cu pretenții în plus”, a mai declarat Eugen Tomac.