Surse: Guvernul ia în calcul eliminarea unor facilități fiscale pentru angajații din construcții și agricultură

Publicat: 30 06. 2023, 12:48
Actualizat: 30 06. 2023, 12:50
Sursa foto: Guvernul României / Facebook

Guvernul Ciolacu ia în calcul eliminarea unor facilități fiscale pentru angajații din construcții și agricultură. Aceștia ar urma să plătească și ei contribuții la Sănătate, informează G4Media, care citează mai multe surse. Angajații din IT nu vor fi afectați de acest plan deoarece plătesc deja contribuțiile la sănătate, ei fiind scutiți de impozitul pe venit (10% din salariul brut).

Amintim că, la începutul săptămânii, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (PNL), a declarat că va propune coaliției eliminarea unor facilități fiscale de la 1 septembrie, pentru a acoperi noile cheltuieli.

Guvernul se pregătește să elimine din facilitățile fiscale ale angajaților din constucții și agricultură

Potrivit surselor G4Media, eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții și agricultură se va face în două etape, la 1 septembrie 2023 și 1 ianuarie 2024.

E vorba despre introducerea contribuției la sănătate, de 10% din venitul brut, pe care acum nu o plătesc.

Premierul Marcel Ciolacu (PSD) afirma, recent, că toate cheltuielile cu facilitățile fiscale se ridică la circa 74 miliarde lei anual.

Ce declarase ministrul Boloș despre eliminarea facilităților fiscale

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (PNL), declarase la începutul acestei săptămâni, pentru Digi24, că va propune coaliției eliminarea unor facilități fiscale de la 1 septembrie, pentru a acoperi noile cheltuieli.

„Sunt anumite reguli în facilitățile fiscale care ar trebui să fie comune pentru toți. Avem situații în care anumiți beneficiari de facilități fiscale nu plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate. Sunt alții care plătesc contribuția la fondurile de pensii private, alții nu. Propunerea cu care vom merge și o vom supune discuției în coaliție va fi aceea de aliniere a regulilor pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie”, a declarat Marcel Boloș, potrivit Economedia.

Acesta a mai precizat că facilitățile fiscale vor fi eliminate eșalonat.

Cât despre microîntreprinderi, ministrul a spus că trebuie uniformizate plafoanele, pentru un „tratament egal al contribuabililor”.