SURSE: După PSD, nici PNL nu exclude scenariul alegerilor anticipate. Marcel Ciolacu și Florin Cîțu trimit semnale în teritoriu pentru ca organizațiile să se pregătească de campanie (VIDEO)
Principalele partide ca reprezentare parlamentară, PSD și PNL, iau în calcul scenariul alegerilor anticipate, astfel că președinții lor, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, deja transmit în teritoriu semnale în acest sens, spun surse politice pentru B1 TV. Declanșarea unui astfel de scrutin ar fi o premieră în România postdecembristă, în condițiile în care Constituția este destul de rigidă din acest punct de vedere.
PSD și PNL nu exclud organizarea de alegeri anticipate. Cum se poate ajunge la un astfel de scenariu
Practic, în România există doar două metode prin care pot fi declanșate alegeri anticipate. Prima dintre ele – cea mai rapidă, însă și cea mai puțin probabilă – este demisia în bloc a parlamentarilor.
Totodată, Constituția îi oferă Președintelui posibilitatea de a dizolva Parlamentul dacă deputații și senatorii nu au acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. A doua metodă este mai palpabilă decât prima, mai ales în contextul dat, însă drumul spre anticipate rămâne oricum unul destul de anevoios.
Desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze noul Guvern, Dacian Cioloș are șanse mici să coaguleze majoritatea necesară pentru a obține încrederea Parlamentului, având că vedere că PSD nu va vota cabinetul USR, iar PNL îl susține în continuare pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru, astfel că este destul de probabil ca prima solicitare de învestitură să fie respinsă.
Totuși, chiar și dacă s-ar ajunge la a doua solicitare și ar fi respinsă și aceasta, Constituția sugerează că decizia de dizolvare a Parlamentului rămâne la Președinție, ceea ce complică și mai mult ecuația.
Până acum, PSD și AUR sunt partidele care au anunțat deschis că susțin varianta alegerilor anticipate și instalarea unui guvern de specialiști până la organizarea scrutinului.
„Fără o majoritate consistentă, România nu va putea depăși această criză. Ori se creează o majoritate pentru un eventual Guvern, ori se va crea o majoritate pentru alegerile anticipate. Din punctul nostru de vedere, al Partidului Social Democrat, se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate”, spunea Marcel Ciolacu după consultările de la Cotroceni.
USR va anunța duminică seară lista miniștrilor propuși pentru guvernul Cioloș, care are nevoie de 234 de voturi în Parlament pentru a fi instalat la Palatul Victoria.