SURSE: Curtea Constituțională se pregătește să-i scape pe Dragnea și pe acoliții lui de problemele penale

Publicat: 16 11. 2017, 07:24

Zi decisivă pentru Liviu Dragnea. Curtea Constituțională discută joi solicitarea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de a se constata că există un conflict juridic între Guvern și DNA în privința cercetării privind legalitatea hotărârilor Executivului prin care au trecut din proprietatea statului în cea a județului Teleorman părți din insula Belina și brațul Pavel, informează Agerpres.

Potrivit unor surse, judecătorii de la CCR se pregătesc să admită contestația lui Tăriceanu, ceea ce ar însemna că Liviu Dragnea și apropiații lui, printre care și fostul vicepremier Sevil Shhaideh, ar urma să scape de dosarul Belina.

În acest caz, procurorii nu vor mai putea mai departe nici măcar emiterea de legislaţie secundară de către miniştri, precum HG-uri sau ordine, explică sursele citate, de jurnalistul Alex Costache. De asemenea, ministrul Tudorel Toader se va prezenta la CCR să susţină punctul de vedere al Guvernului şi al preşedintelui Senatului.

În documentul pe care l-a înaintat Curții, Tăriceanu susține că actele și faptele concrete expuse în sesizare dovedesc existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și DNA, care constă în declanșarea unei proceduri de urmărire penală în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern. Asta în condițiile în care chiar CCR a stabilit că adoptarea hotărârilor de guvern dă expresie competenței originare a Executivului.

Procurorii DNA cercetează mai multe persoane pentru fapte care au legătură cu transferul de proprietate a unor părți din insula Belina și brațul Pavel.

"În anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate HG 943/2013 act cu caracter individual și HG 858/2013 act cu caracter normativ, acte prin care au fost încălcate prevederi din: Constituției României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, OUG 107/2002 privind înființarea Administrației Naționale 'Apele Române', Legea 115/1999 a responsabilității ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă", arată DNA.