UPDATE: Negocierile au eșuat. Profesorii intră în grevă generală de luni. Detalii AICI.
UPDATE: Guvernul PNL – PSD – UDMR a transmis, oficial, că la negocierile cu sindicatele din Educație a propus „stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate”.
„Totodată, Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus în Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsura, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8”, a mai transmis Executivul.
Guvernul a mai comunicat faptul că „își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării”. Asta deși același Guvern a alocat pe anul acesta un buget de doar 2,1% din PIB pentru Educație – un minim istoric.
Executivul a mai transmis că „va fi asumat” un calendar așa încât până pe 15 iulie Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi (PSD), să finalizeze proiectul noii Legi a salarizării, iar la 1 septembrie acesta să fie înaintat Parlamentului spre dezbatere și vot.
În finalul comunicatului, Guvernul Ciucă a spus că va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din Educație.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Reprezentanții Guvernului au propus duminică, în negocierile cu sindicatele din Educație, câteva măsuri pentru a stopa greva generală a profesorilor, programată pentru luni. Acestea includ diverse bonusuri, creșteri de salarii pentru personalul nedidactic, precum și promisiunea că Legea salarizării va fi gata până la jumătatea lunii iulie.
Declarațiile date de liderii de sindicate până la începutul acestor negocieri arată că greva de luni nu va fi oprită, indiferent de rezultatul discuțiilor. „Nu batem palma pe vorbe”, a punctat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
La negocieri participă, din partea coaliției de guvernare, premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, și Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților. Discuțiile continuă la ora publicării acestei știri.
Potrivit surselor G4Media, guvernanții au propus niște bonusuri și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic, în încercarea de a obține anularea grevei.
Cele mai importante propuneri:
Însă liderii de sindicate prezenți la întâlnire nu au acceptat în primă fază aceste propuneri și au cerut creșteri generalizate de venituri pentru toate cadrele didactice, precizează sursele G4Media. Discuțiile continuă.
Liderii de sindciate au transmis deja că greva oricum va începe luni. Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat că nici presiunile părinților, nici cele ale politicienilor nu vor duce la suspendarea grevei și că nu vor „bate palma pe vorbe”, ci doar când grila de salarizare cerută pentru cadrele didactice va fi aprobată prin Ordonanță de Urgență.
Un mesaj similar a avut și Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Întrebat, pe B1 TV, dacă se mai poate face ceva pentru a nu fi declanșată greva generală de luni, el a răspuns: „Pentru luni, nu, pentru că trebuie să vii cu o propunere concretă, o propunere credibilă, iar cei care au decis declanșarea grevei generale sunt cei care au semnat pentru așa ceva. Sunt cei peste 250.000 de angajați din învățământul preuniversitar, care vor trebui să se pronunțe în sensul în care, dacă sunt mulțumiți de oferta făcută de Guvern, vor putea renunța la greva generală. Nu este o grevă declanșată de lideri, este o grevă a tuturor salariaților din învățământ”.
În schimb, din partea guvernamentală nu prea vin semnale că revendicările salariale ale profesorilor vor primi un răspuns pozitiv.
„Nu există la Ministerul Muncii un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea. Haideți să fim obiectivi. Trebuie cu toții în coaliție și în Guvern să luăm o decizie. E foarte simplu să te scapi de o responsabilitate”, a declarat ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi.