Surse: Conducerea PNL vrea comasarea alegerilor parlamentare și locale, dar PSD-iștii se opun. Miza liberalilor
Liderii PNL vor comasarea alegerilor locale și parlamentare din 2024, dar PSD are rezerve în privința acestei propuneri, informează G4Media, care citează surse din vârful ambelor partide. Despre acest scenariu a vorbit recent Valeriu Stoica, fost președinte PNL.
PNL ar vrea comasarea alegerilor parlamentare și locale, PSD are rețineri
2024 e un an extrem de complicat din punct de vedere electoral, căci au loc toate tipurile de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.
Liberalii ar vrea comasarea localelor și parlamentarelor, invocând o reducere a costurilor cu organizarea acestor alegeri. În schimb, social-democrații susțin că o astfel de măsură ar fi neconstituțională.
„Nu pot fi mutate alegerile generale din decembrie în septembrie, deoarece mandatul parlamentarilor este de patru ani și este imperativ. Ar fi neconstituțional”, a declarat un lider PSD, pentru G4Media.
PSD-iștii se mai tem că alegătorii se vor încurca în numărul mare de buletine de vot: „Vor fi buletine de vot pentru alegerea senatorilor și deputaților, pentru primari, pentru consiliul local, pentru consiliul județean. Prea multe buletine de vot”.
În fapt, miza pentru liberali e în altă parte, explică sursa citată: mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, astfel încât dacă alegerile parlamentare ar fi mutate în septembrie, Iohannis ar mai apuca să nominalizeze viitorul premier.
Ce declarase Valeriu Stoica despre comasarea alegerilor
Scenariul comasării alegerilor parlamentare și locale a fost invocat, miercuri seară, de Valeriu Stoica, fost președinte PNL.
„Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine. Așa că, probabil le vor comasa”, a susținut acesta, pentru Digi24.
Stoica a mai afirmat că PSD și PNL au devenit partide tot mai stabile, în vreme ce AUR și USR n-au crescut în Opoziție și că, oricum, un partid anti-sistem n-are șanse să ajungă la Putere: „La un an de coaliție nu constat o creștere a USR sau AUR. (…) În ultimii zece ani s-a creat o stabilitate a principalelor partide, PSD și PNL. Orice nou partid anti-sistem nu are șanse să ajungă la Putere”.
Anterior, Cătălin Drulă, președintele USR, a declarat, pentru B1 TV, fix acest lucru: că partidul său a fost dat afară de la guvernare, în urma unei înțelegeri între președintele Klaus Iohannis și liderul PSD Marcel Ciolacu, pentru ca social-democrații să ajungă la Putere în locul USR.