Surse: Comisia Europeană nu e de acord cu proiectul de reformă a pensiilor speciale nici în forma în care a fost votat la Senat

Surse: Comisia Europeană nu e de acord cu proiectul de reformă a pensiilor speciale nici în forma în care a fost votat la Senat
Liderii coaliției de guvernare: Kelemen Hunor (UDMR), Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL). Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Europeană nu e de acord nici cu proiectul privind reforma pensiilor speciale așa cum a fost el votat săptămâna trecută de majoritatea PSD – PNL – UDMR în Senat, susțin surse din coaliție, citate de Digi24. Principala problemă e că nu se reduc decât într-o foarte mică măsură cheltuielile cu aceste pensii speciale. De altfel, proiectul votat de senatori nici nu respectă cerințele la care ne-am angajat prin PNRR. Amintim că executivul comunitar nu a fost de acord cu proiectul privind pensiile speicale nici în forma în care a plecat el de la Guvern.

Ce au votat senatorii PSD, PNL și UDMR legat de pensiile speciale și ce a cerut Comisia

Săptămâna trecută, senatorii PNL, PSD și UDMR au votat un proiect de lege privind o așa-zisă reformă a pensiilor speciale care prevede, printre altele, ca pensia să nu fie mai mare decât salariul, pensiile speciale să nu mai fie cumulate, iar pentru pensiile de peste 6.000 de lei să se aplice un impozit de 15%.

Numai că specialiștii au avertizat de pe atunci că nu se fac suficiente economii prin aceste modificări și nu se taie suficient de mult din cheltuielile cu pensiile speciale. Iar oficialii europeni sunt de aceeași părere, susține Digi24, care citează surse din coaliție.

Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a spus deja că proiectul de lege va suferi noi modificări dacă reprezentanții Comisiei vor avea obiecții.

În paralel, lideri politici ca Marcel Ciolacu (PSD) dădeau de înțeles că PNRR ar trebui modificat la acest capitol deoarece, dacă ar fi să respectăm cerințele din el, mai multe sisteme publice s-ar depopula prin pensionarea angajaților. De altfel, PSD-iștii vorbesc de mai bine de un an de necesitatea de a renegocia PNRR, dar până acum nu s-a întâmplat nimic.

Comisia Europeană insistă să fie reduse considerabil cheltuielile cu pensiile speciale

Comisia a mai spus că trebuie specificat impactul bugetar, lucru pe care coaliția nu l-a făcut, acesta fiind și obiectivul principal – reducerea cheltuielilor.

De asemenea, executivul comunitar a mai transmis guvernanților că trebuie să respecte toate observațiile făcute de specialiștii Băncii Mondiale.

Potrivit surselor, Comisia Europeană nu va considera acest jalon din PNRR îndeplinit fără ca impactul bugetar să fie semnificativ redus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)