Surse: Ce ar fi decis BEC în cazul „legii Iohannis”. Avocata Gabriela Savu: „Nici măcar BEC nu este cel care va decide în final, ci Curtea Constituțională” (VIDEO)

Surse: Ce ar fi decis BEC în cazul legii Iohannis. Avocata Gabriela Savu: Nici măcar BEC nu este cel care va decide în final, ci Curtea Constituțională (VIDEO)
Sursa foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Ioana Constantin a anunțat în emisiunea Politica Zilei, de pe B1 TV, decizia Biroului Electoral Central în ceea ce privește solicitarea PNL privind candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare.

Ce ar fi decis BEC

“BEC spune că nu este nevoie de ’legea Iohannis’ pentru că nu trebuie nicio modificare legislativă pentru ca președintele să candideze, dacă vrea să candideze”, a spus moderatoarea emisiunii Politica Zilei. Decizia urmează să fie publicată.

Însă, potrivit ultimelor informații, BEC transmite că membrii săi sunt „încă în procesul de deliberare asupra interpretării și motivării unei eventuale asemenea hotărâri”, conform Știripesurse.

BEC ar fi stabilit că pe lista unui partid poate candida orice persoană care are apartenență politică, deci se bucură de susținerea respectivului partid chiar dacă nu este membru de partid.

Președintele poate fi, astfel, prezent pe lista de candidați ai unui partid, prin decizia partidului, de vreme ce Legea fundamentală interzice doar calitatea de membru de partid, nu apartenența politică a președintelui, informează Știripesurse.

Președintele Iohannis a anunțat, între timp, că nu va candida la alegerile parlamentare.

Ce spune avocata Gabriela Savu despre decizia BEC

Avocata Gabriela Savu a comentat în cadrul emisiunii de pe B1 TV, decizia BEC.

„Iată, domnul Iordache, cum a glumit toată lumea, a avut dreptate. Probabil că s-a făcut, bănuiesc, că n-am văzut motivarea, interesant să vedem motivarea, dar este posibil să se fi făcut aceeași analiză pe exprimarea pe care o are în momentul de față legea și să se fi considerat că ideea de candidatură independentă nu se referă pur și simplu la statuarea unei idei de candidaturi independente, ci la faptul că persoana respectivă, înscrisă pe listele unui partid, nu este musai, conform legii, să fie și membru al partidului politic respectiv. Altă explicație nu poate să existe, conform legii în vigoare. Dar iată că domnul Iohannis ar fi liber să candideze.

Dar să știți că nici măcar BEC nu este cel care va decide în final, ci Curtea Constituțională.

Vorbim de o potențială contestare a rezultatului alegerilor ulterioară”, a spus avocata.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Bombardamente în suburbiile capitalei libaneze Beirut. Israel anunță că a vizat sediul central al Hezbollah
20:07 - România, sub potop în acest weekend. Acestea vor fi cele mai afectate județe din cauza furtunii puternice
20:05 - Autorul jafului armat din Iași nu a fost găsit. Angajații băncii au apăsat târziu butonul de panică
19:32 - Ionuț Stroe, despre scenariul ruperii coaliției de guvernare: „Sunt tensiuni, sunt situații extrem de dificile, discuțiile aproape că nu mai există”
19:30 - Parada de 1 Decembrie ar putea fi mutată pe 30 noiembrie. Diana Stoica (USR): E o tâmpenie! Dacă ai o dată în care s-a întâmplat ceva, nu poți să muți parada doar pentru că nu te-a dus capul când ai comasat alegerile, să nu pui fix peste Ziua Națională (VIDEO)
19:20 - Ionuț Stroe, reacție după ce Iohannis a anunțat că nu candidează la parlamentare: „Subiectul pentru noi este unul închis” / „Am retras amendamentul tocmai pentru a nu se mai specula politic”
19:13 - Anchetă internă la o multinațională din Timișoara. O angajată s-ar fi sinucis
19:07 - „Este bună doar pentru petreceri”. Care a fost reacția unei turiste britanice după ce a fost sfătuită să nu viziteze România
19:00 - Dan Cristian Popescu (PSD): “Fiecare partid încearcă să facă o majoritate în jurul său la nivel local” (VIDEO)
18:59 - Acestea sunt pensiile care se transformă, din oficiu, în pensii pentru limită de vârstă. Precizări importante făcute de Casa Națională de Pensii