Curtea Constituțională trebuie să decidă dacă primul tur al alegerilor prezidențiale va fi anulat, după ce a primit două cereri în acest sens, informează Adevărul, care citează mai multe surse.
Cererile au fost depuse de Sebastian Constantin Popescu, din partea Partidului Noua Românie, și Cristian Vasile Terheș, susținut de PNCR. Ambii au candidat la aceste alegeri.
„În această contestație depusă la CCR în calitate de candidat am cerut anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală, ca urmare a modului în care Călin Georgescu a ales să-și finanțeze campania electorală în mod nelegal, netransparent și fără să declare niciun leu în contul de campanie, conform raportului publicat deja de AEP.
Acest mod de a face campanie prin a nu respecta Legea finanțării campaniei electorale, care are drept rezultat obținerea unor voturi, încalcă flagrant nu doar niște principii legale, cât și morale. Nu ai cum să ajungi în funcția de președinte al României înșelând milioane de români, spunându-le că tu te bați cu Sistemul cu mâinile goale și ai niște vizualizări uriașe numai pe TikTok, potrivit rapoartelor făcute de o asociație, peste 160 de milioane de vizualizări în 30 și ceva de zile. Nu e posibil omenește să ai o asemenea expunere media pe o rețea socială cu zero lei.
Sunt suspiciuni că fondurile provin în cea mai mare parte din afara României, că plățile s-au făcut din afara României pentru acea rețea de socializare. Autoritățile statului sunt obligate să facă verificările și eu sunt oarecum consternat că până acum nicio instituție de control mai ales în online nu a observat nereguli”, a declarat Sebastian Popescu, în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.
„La nivelul SRI e un sistem de cyber security care monitorizează automat prin filtre ce se întâmplă în online. E imposibil practic ca aceste sisteme să nu fi detectat aceste lucruri. De ce nu au fost aduse la cunoștința opiniei publice? De ce nu au fost aduse la cunoștința decidenților politici? Sau au fost aduse și nu s-au luat măsuri… Sunt foarte multe întrebări.
Nu-mi pot permite, din postura de candidat la funcția de președinte, ca o altă persoană care nu respectă legislația și Constituția, are parte de o finanțare uriașă, colosală, dubioasă, nedeclarată, fără să știm cine se află în spatele lui, să acceadă în cea mai înaltă funcție a statului.
A fost pe deplin viciat acest scrutin electoral. Cel mai corect e ca el să se reia de la zero, cum prevede legea, dacă se constată în mod indirect acum că procesul electoral a fost viciat prin obținerea celor 2,1 milioane de voturi prin fraudă, prin înșelăciune, prin fonduri ascunse. (…)
Potrivit legii, se judecă foarte repede, pentru că trebuie cel târziu până vineri să stabilească dacă validează sau nu primul tur și să dea drumul la al doilea tur. Mă aștept ca cel târziu până vineri trebuie să se pronunțe pe această contestație. (…)
Acești oameni au fost induși în eroare, manipulați, dezinformați. Ei nu au știut ce se află în spatele acelor campanii din online care i-au determinat să-l voteze! ”, a mai afirmat Sebastian Popescu.