Surse: CCR a amânat pentru a doua oară o decizie privind numirea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ

Publicat: 11 11. 2020, 12:37
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituţională a amânat miercuri, pentru a doua oară, pronunțarea unei decizii în ceea ce privește contestarea numirii deputatului PSD Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, precizează G4media.ro.

CCRamână din nou o decizie în cazul numirii lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ

Potrivit surselor citate de portalul de știri, noul termen a fost stabilit pentru 18 noiembrie. Amânarea a survenit în contextul absenței de la ședință a judecătoarei Livia Stanciu.

CCR a amânat și săptămâna trecută pronunțarea unei decizii din cauza absenței judecătorului Attila Varga, cel care este raportor în acest caz. Varga a lipsit pentru că se află în carantină după ce soția sa a fost infectată cu Covid-19.

USR și PNL, partidele care au atacat pe 22 octombrie la Curtea Constituțională numirea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, își bazează contestațiile, în principal, pe lipsa voturilor necesare prevăzute de lege pentru această numire, liberalii scoțând în evidență și alte două aspecte: faptul că Iordache nu se bucură de o bună reputație și faptul că, în momentul numirii, era membru de partid, lucru interzis de lege.

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale și candidat al PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ, a explicat că votul prin care Florin Iordache a fost ales în această funcție nu este valabil.

Ce spune Augustin Zegrean

Referitor la sesizarea pe care USR o va face la CCR în acest sens, el a precizat că au mai fost astfel de sesizări și că au primit decizie de admitere.

„Problema e că votul nu e valabil. În legea de organizare a Consiliului Legislativ, articolul 9 spune că președintele și șefii de secție sunt aleși prin vot, cu votul majorității deputaților și senatorilor în ședință comună.

187, cât a fost rezultatul celui declarat câștigător, nu reprezintă majoritatea deputaților și senatorilor. Majoritatea e aceea despre care vorbim când este vorba de moțiune de cenzură, cea cu 233 sau cât trebuie să fie.

Am văzut anunțat în presă că Dan Barna spune că va sesiza CCR. Am mai avut astfel de situații și Curtea Constituțională s-a pronunțat pentru admitere”.