Surse B1 TV: Nicolae Ciucă (PNL) a demisionat dn funcția de prim-ministru

Publicat: 12 06. 2023, 13:31
Actualizat: 12 06. 2023, 13:43
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a demisionat din funcția de prim-ministru, informează sursele B1 TV.

Mișcarea era așteptată pentru a începe procesul rotativei guvernamentale, în condițiile în care Guvernul a respectat solicitarea profesorilor greviști ca în OUG adoptată azi să fie prevăzute creșterea salariului debutantului până la nivelul salariului mediu brut pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Funcția de premier ar urma să fie preluată de Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Prezența UDMR în viitorul cabinet este incertă, în condițiile în care PNL vrea să ia de la UDMR-iști Ministerul Dezvoltării, dar aceștia nu vor să-l cedeze.

Solicitările profesorilor greviști, incluse în OUG

La finalul ședinței de Guvern de luni, Ligia Deca, ministrul Educației, a prezentat actele normative adoptate și care-i vizează pe profesori.

„Prima OUG se referă la creșterile salariale care, pe medie, sunt peste 25%, dar e de remarcat că prin mecanismul din OUG vorbim de creșteri procentuale mai mari pentru debutanți. De asemenea, cuprinde garanția că salariul debutantului pleacă de la salariul mediu brut pe economie.

A doua OUG vizează prime pentru cariera didactică de 1.500 lei net, din care 30% sunt sumă forfetară, iar restul pot fi folosiți pentru cursuri și echipamente. Prima se acordă anual, într-o tranșă, până în 2027. Prima de carieră profesională pentru personalul nedidactic e de 500 de lei. Ambele prime se plătesc în octombrie”, a explicat Deca.

Amintim că, anterior, sindicatele din Educație au anunțat că suspendă greva, dar condiționat – Guvernul trebuie să treacă în Ordonanța de Urgență că salariul debutantului va fi la nivelul salariului mediu brut pe economie și că de la 1 ianuarie 2024 majorarea salarială va fi de 50%. Condițiile au fost îndeplinite.

Negocierile privind rotativa nu s-au terminat

Între timp, negocierile privind redistribuirea funcțiilor după rotativă nu s-au terminat. PSD vrea să păstreze Ministerul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu, contrar celor prevăzute în protocolul coaliției.

În plus, PNL vrea să ia de la UDMR Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării. UDMR-iștii nu vor să-l cedeze mai ales pe al doilea, extrem de important în contextul alegerilor de anul viitor.

„UDMR nu pleacă de la guvernare, nu pleacă de la masa negocierilor, putem fi împinși”, a declarat Kelemen Hunor, liderul Uniunii, după discuții purtate cu Ciolacu și Ciucă duminică.