Suntem în topul UE la creșterea economică: consumul pe cap de locuitor în România ajunge la 89% din media europeană

Suntem în topul UE la creșterea economică: consumul pe cap de locuitor în România ajunge la 89% din media europeană
Sursa foto simbol: Pixabay

Creșterea puterii de cumpărare a românilor este în continuă accelerare, susținută de politicile implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Conform datelor Eurostat, consumul mediu pe cap de locuitor din România a atins 89% din media europeană, țara noastră depășind Spania, Portugalia, Grecia, Turcia, precum și toate celelalte țări din Europa de Est, cu excepția Lituaniei.

Înregistrând un avans de 4 procente față de 2022, România are a doua cea mai mare creștere din Europa, fiind devansată doar de Turcia, cu o creștere de 6%. ,

Investițiile record se văd și în buzunarele oamenilor

Cu o economie bazată pe investiții publice fără precedent, România este în topul țărilor din UE în ceea ce privește creșterea economică. Avansul economic s-a reflectat și în majorarea salariilor, care au avut un ritm dublu față de rata inflației.

Începând cu 1 octombrie 2023, salariul minim brut a crescut la 3.300, iar Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că de la 1 iulie va exista o nouă majorare de 400 de lei, până la 3.700 lei. Măsura este un pas important către adoptarea salariului minim european, obiectiv pe care Guvernul PSD și-a asumat, politic, că-l va introduce de la 1 ianuarie 2025. Pentru a face acest pas, salariul minim trebuie să fie echivalentul a 50% din salariul mediu în plată. În luna aprilie 2024, câştigul salarial mediu net a fost 5.217 lei, cu 14,3% mai mare față de aceeași lună a anului trecut.

În plus, prin politicile sociale implementate de PSD, s-au înregistrat progrese și în ceea ce privește valoarea salariului din perspectiva parității de cumpărare. Măsurile-cheie precum limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază și plafonarea facturilor la energie, au temperat creșterile de prețuri la aceste produse și servicii, care dețin o cotă importantă din cheltuielile zilnice ale românilor.

Creștere importantă și la consumul mediu pe cap de locuitor

Conform ultimelor date ale oficiului european de statistica, Eurostat, consumul mediu pe cap de locuitor din România a atins 89% din media europeană. Este un progres important în ultimii ani pentru țara noastră, raportat la celelalte state membre ale spațiului comunitar.

În 2023, 10 țări UE au înregistrat AIC pe cap de locuitor peste media UE. Cele mai ridicate niveluri au fost înregistrate în Luxemburg (38% peste media UE), Austria și Țările de Jos (ambele 17%). Cel mai scăzut nivel a fost în Ungaria (30% sub media UE), Bulgaria (27%), Slovacia și Letonia (ambele cu câte 25% sub media UE).

AIC se calculează pe baza bunurilor şi serviciilor consumate de indivizi, indiferent de sursa finanțării acelor costuri (gospodării, guvern sau organizaţii non-profit).

AIC este important în evaluarea nivelului de trai deoarece aduce elemente suplimentare față de compararea clasicului PIB/locuitor. Consumul media ia în considerare și ponderea plăţilor făcute direct de gospodării pentru servicii importante, precum sănătatea şi învăţământul.

Material susținut de PSD

Urmăriți B1TV.ro și pe
`