Suedia: Un registru al poliției cu 4.000 de romi provoacă indignare în rândul autorităților

Publicat: 23 09. 2013, 18:54
Guvernul Suediei și autoritățile locale și-au exprimat indignarea față de o dezăluire a presei cu privire la existența unui registru al poliției în care sunt 4.000 de romi. "Sunt şocat. Este interzisă...

Guvernul Suediei și autoritățile locale și-au exprimat indignarea față de o dezăluire a presei cu privire la existența unui registru al poliției în care sunt 4.000 de romi.

„Sunt şocat. Este interzisă utilizarea informaţiilor bazate pe originea indivizilor”, a afirmat ministrul suedez al Justiţiei, Beatrice Ask.

„Este cel puţin revoltător”, a afirmat și  ministrul Integrării, Erik Ullenhag.

Poliția a creat în 2012 o bază de date cu numele a 4.029 de persoane de origine romă, inclusiv 1.000 de copii și câțiva defuncți. 

În acest registru sunt indicate adresele lor, numărul de securitate socială şi arborele lor genealogic.

„Registrul nu conţine informaţii privind criminalitatea. Acesta este un recensământ al legăturilor de rudenie”, subliniază publicaţia. El a fost creat de către poliţia din Lund (sud), dar diferite ramuri ale poliţiei, inclusiv direcţia poliţiei naţionale, au acces la acesta, precizează cotidianul Dagens Nyheter.

„Informaţiile publicate de Dagens Nyheter constituie, potrivit datelor pe care le-am primit, un dosar de analiză din cadrul unei anchete privind criminalitatea, iniţiat de poliţia din Scania (sud). În baza informaţiilor pe care le deţin, pot considera că nu există nici o bază legală şi că acest fapt este inacceptabil”, a declarat şeful poliţiei naţionale, Bengt Svenson.