Subiectul Schengen va fi discutat la Consiliul European, deși nu apare pe agenda ședinței. Klaus Iohannis a făcut o solicitare oficială către cabinetul lui Charles Michel
UPDATE: Subiectul Schengen va fi ridicat la Consiliul European de președintele Klaus Iohannis, chiar dacă acesta nu e pe agenda formală, informează G4Media, care citează surse oficiale.
Deja s-a anunțat că tema va fi ridicată de Iohannis către cabinetul lui Charles Michel, președintele Consiliului European, și către statele membre, precizează sursa citată.
Amintim că, într-o declarație făcută miercuri, șeful statului a spus că „voi ridica tema Schengen și cred că asta este tema care pe noi toți din această sală ne interesează cel mai mult”, dar s-a arătat rezervat că va putea obține o schimbare de atitudine din partea Austriei.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
La ședinția Consiliului European de joi nu se va discuta despre extinderea Spațiului Schengen, deși președintele Klaus Iohannis a spus că va ridica această problemă pe agenda întâlnirii, informează G4Media, care citească documentele postate pe site-ul instituției.
În schimb, liderii UE vor vorbi despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina, sprijinul ce va fi oferit în continuare Kievului, securitate, apărare, problemele ce țin de energie și economie și alte aspecte legate de relațiile externe.
Ce declarase Iohannis despre reuniunea Consiliului European
Miercuri, președintele Klaus Iohannis afirmase că va ridica tema Schengen pe agenda Consiliului European, dar e greu de crezut că va putea obține o schimbare de atitudine din partea Austriei.
„Voi ridica tema Schengen și cred că asta este tema care pe noi toți din această sală ne interesează cel mai mult. (…)
În realitate, avem două probleme. Cele două probleme sunt, o dată, atitudinea Austriei, care este rezervată, acum a votat «nu», dar recent cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă de fapt o amânare, nu înseamnă un «nu» definitiv. Este o nuanțare a poziției. Acest vot a fost valabil și pentru România, și pentru Bulgaria. Avem, însă, și a doua problemă, care trebuie văzută și tratată. Votul Olandei a fost mixt – pentru România a fost un «da», pentru Bulgaria a fost un jumătate «nu»”, a declarat Iohannis miercuri.
Drulă (USR): Am fost prost şi insuficient reprezentanţi în speța Schengen
Cătălin Drulă, președintele USR, a declarat că am fost prost şi insuficient reprezentanţi în această speță de către președintele Klaus Iohannis, ca principal responsabil de politica externă potrivit Constituției, precum și de premierul Nicolae Ciucă și miniștrii Lucian Bode și Bogdan Aurescu.
„E credinţa mea şi e responsabilitatea mea ca lider al Opoziţiei să o spun: cred că am fost prost şi insuficient reprezentanţi şi de Bode, şi de Ciucă şi de Aurescu. Ce a făcut PNL-ul, Iohannis şi familia lor, a popularilor, e de neînţeles”, a spus liderul USR, miercuri seară.
Totodată, Drulă a respins declarațiile lui Iohannis, potrivit căruia nu ar trebui căutați vinovați pentru eșecul aderării la Schengen: „Nu funcţionează aşa politica, pentru că politica e cu asumare”.