Sub presiunea amenzilor uriașe de la UE, România caută soluții pentru gestionarea gunoaielor. Raul Pop: Autoritățile locale au început colectarea separată cu viteze diferite, astfel că situațiile sunt eterogene (VIDEO)
Raul Pop, secretar de stat în Ministerul Mediului, a vorbit la „Actualitatea” cu Tudor Mușat despre noua legislație privind deșeurile și a explicat că și în prezent există o obligativitate de colectare separată a gunoaielor municipale și de trimitere spre reciclare, însă „acest lucru se întâmplă foarte diferit de la localitate, la localitate” din cauză că autoritățile locale au început procedurile necesare cu viteze și în momente diferite.
Recent, inclusiv Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a reclamat lipsa de acțiune a autorităților din România în ceea ce privește situația deșeurilor și calitatea aerului.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
România caută soluții pentru gestionarea gunoaielor. Ce a spus Raul Pop, pe B1 TV, despre situația deșeurilor
Nu este vorba de ceva care intră în vigoare pe neașteptate și care n-a mai fost deja administrat în România, cu niște rezultate, e adevărat, nu foarte mulțumitoare. Noi avem și acum o obligativitate de colectare separată a deșeurilor municipale și trimitere spre reciclare, acest lucru se întâmplă foarte diferit de la localitate, la localitate, practic. Aceasta și din cauză că modul în care autoritățile publice locale au înțeles să adopte această nouă procedură cu privire la colectarea separată a deșeurilor versus colectarea amestecată… deci, cum spuneam, autoritățile au început cu viteze diferite și în momente diferite, și din cauza aceasta situația la nivel național sunt foarte eterogene”, spune secretarul de stat.
Întrebat dacă se merge în continuare pe ideea de a înființa gropi de gunoi sau stații de prelucrare a deșeurilor lângă marile orașe, având în vedere incendiile din ultima perioadă, Raul Pop a afirmat: „Din păcate, cel puțin într-un orizont de timp previzibil, de 5-10 ani, este inevitabil pentru că noi nu vom putea și, iată, se dovedește că nici în ultimii 10 ani nu am reușit să trecem de la o colectare slabă, o colectare foarte proastă a deșeurilor în vederea reciclării, la ceva care să ducă totul spre reciclare. Inevitabil vom avea niște deșeuri amestecate, care nu pot fi reciclate și de care trebuie să scăpăm cumva”.
„Este foarte adevărat că n-am făcut niciun efort semnificativ în România, în ultimii 30 de ani cel puțin, de a reduce cantitățile (de deșeuri, n.r.). În mod evident, nu este obligatoriu să bem apă plată la sticlă de jumătate de litru, putem să bem și într-o cană, care se poate reumple, putem să bem și de la o apă care vine dintr-o rețea publică de calitate, eventual filtrată, și iată cum reducem brusc niște sute sau mii de tone de deșeuri din PET”, a mai spus oficialul.