Cercetătorii americani au anunțat că vor demara o nouă tentativă de localizare a ultimului avion pilotat de celebra Amelia Earthart, un model bimotor Lockheed, care a dispărut deasupra Oceanului Pacific în urmă cu 75 de ani, relatează BBC.
Decizia de a finanţa o nouă expediţie a fost stimulată de o fotografie, descoperită recent, ce pare a fi fost făcută în apropiere de atolul Nikumaroro, la doar câteva luni după dispariţia Ameliei Earhart. Unii experţi spun că acea fotografie arată o parte din trenul de aterizare al avionului pilotat de exploratoarea americană.
Tentativa de localizare va începe în luna iulie și va fi finanțată cu 500.000 de dolari, suma provenită din fonduri private. Căutările se vor axa în jurul unui atol din Oceanul Pacific, denumit Nikumaroro, aflat la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia, în apropiere de locul în care avionul exploratoarei ar fi putut să se prăbușească.
Amelia Earthart a fost prima femeie care a încercat să efectueze un zbor cu avionul în jurul lumii. Ea a fost însoțită de Fred Noonan.
Încă de când era copil, Amelia se comporta într-un mod neobișnuit în comparație cu celelalte fete de aceași vârstă, se cățăra pe copaci, vâna șobolani cu arma. În 1915 a absolvit liceul cu rezultate excelente, iar din 1917 a lucrat în Boston ca soră medicală în cadrul armatei, fiind angajată și pentru societate. În anul 1919 a început studiul medicinei la universitatea „Columbia University” din New York. După circa un an și-a întrerupt studiile și s-a reîntors acasă la părinți, pentru ca în anul 1920 să zboare pentru prima oară cu avionul, fiind hotărâtă să devină pilot. Deoarece costul orelor pentru zbor era de 1000 de dolari, părinții au refuzat finanțarea cursului de pilot. A practicat circa 28 de profesii până ce, în anul 1921, a putut lua primele ore de zbor de la Neta Snook. După numai șase luni, cu ultimii bani economisiți și-a cumpărat un avion „Kinner Airster”, cu care a stabilit recodrul de înălțime de zbor, pentru femei, cu o altitudine de 4300 m.
În anul 1920 părinții ei au divorțat, iar Amelia s-a mutat împreună cu mama ei pe coasta de est a SUA. La insistențele mamei sale a vândut avionul dar a cumpărat un automobil de tip sport. A lucrat în Boston ca învățătoare, fiind și angajată social.
Amelia Earhart a atras asupra ei atenția presei internaționale la data de 17 / 18 iunie 1928 ca prima femeie pasageră care traversează cu avionul Oceanul Atlantic, fiind sărbătorită și declarată „femeia anului” devenind un idol feminin.
Avionul pilotat de Amelia Earhart era foarte aproape de a stabili un nou record, încercând să realizeze un zbor în jurul lumii, însă a dispărut înainte să ajungă pe Howland Island, unde marina americană amenajase o pistă de aterizare şi o aştepta cu rezerve de carburant, un transmiţător radio şi personal tehnic de întreţinere.