SUA critică folosirea excesivă a forţei împotriva protestatarilor turci

Publicat: 03 06. 2013, 20:58
Foto: alarabiya.net

Secretarul de Stat american, John Kerry, a criticat utilizarea excesivă a forţei împotriva protestatarilor, în Turcia, un aliat al Statelor Unite.

„Suntem îngrijorați de informațiile privind folosirea excesivă a forței de către poliție. Sperăm că va fi o anchetă a acelor incidente”, a spus Kerry, potrivit theaustralian.com.au.

Manifestaţiile continuă în Turcia de şapte zile, soldându-se cu cel puţin 1.000 de răniţi la Istanbul şi cel puţin 700 la Ankara, precum și 1.700 de arestați. Totul a început cu o manifestație împotriva planurilor de distrugere a unui parc din Istanbul, în urmă cu o săptămână, dar s-a transformat rapid într-o mișcare antiguvernamentală de proporții, îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.

Premierul este acuzat de protestatari ca este prea autoritar si ca doreste islamizarea societatii turce, mai ales dupa recenta introducere a unei legi de restrictionare a consumului de alcool. Acesta spune însa ca de fapt presa straina nu relateaza corect ceea ce se întâmpla. Spusele lui sunt contrazise de protestatari.