SUA condamnă vânzările de arme ale Rusiei către Siria

Publicat: 01 06. 2012, 08:31

Ambasadorul american la Organizația Națiunilor Unite, Susan Rice, a condamnat joi livrările de arme ale Rusiei către Siria, intansificând cererile SUA de a crește presiunea internațională asupra președintelui Bashar al-Assad. Rice de asemenea a acuzat guvernul de la Damasc că minte atunci când neagă implicarea într-un masacru în care au fost uciși 108 oameni.

Un vas rusesc care aducea arme a ajuns în portul rusesc Tartus pe 26 mai, conform grupării care apără drepturile omului Human Rights First. Vasul, numit Profesoerul Katsman, se pare că și-a oprit emițatorul pe 26 mai în apropiere de acest port, a declarat Sadia Hameed, o reprezentantă a acestei organizații pentru AFP, adăugând însă că nu putea s fie sigur care este încărcătura vasului. “Impresia pe care o avem este că e vorba despre arme și muniție”, a mai spus aceasta.

Rusia este ultimul aliat internațional important al Siriei și l-a apărat pe Assad în fața Consiliului de Securitate al ONU în timpul dezbaterilor asupra revoltelor împotriva regimului sirian. Baza navală mediteraneană cea mai importantă a Rusiei este în Tartar.

Ambasadorul rus la ONU a respins criticile legate de vânzările de arme către Siria, spunând că acestea sunt legale și nu influențează conflictul din această țară.